Francuski filmski karavan
ciklus: Veliki rat
27. 06. 2018.

Letnja scena SKC-a

27. i 28. juna u terminima od 21:00

Ulaz je besplatan

 

Povodom stogodišnjice kraja Velikog rata, Francuski institut i Studentski kulturni centar Kragujevac, predstaviće novi ciklus filmova pod nazivom Veliki rat u okviru programa Francuski filmski karavan. Kragujevačka publika biće u prilici da pogleda dva sjajna francuska filma koji se bave temama iz epohe koja je zauvek izmenila tok čovečanstva, nudeći različite poglede na svakodnevni život i život na frontu ljudi koji su živeli u tom dobu velikog zla.

 

Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. www.institutfrancais.rs

 

27. 06. 2018. u 21:00
Čuvarke (FRA, 2017, 134’)
Režija: Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

 

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

 

28. 06. 2018. u 21:00
Kapetan Konan (FRA, 1996, 130’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

 

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.