VIP Kinoteka
Lepota poroka
31. 05. 2018.

kontakt galerija skc u 21:00

ulaz slobodan

 

U okviru projekta Vip Kinoteka kragujevačkoj publici biće predstavljen jedan od bisera jugoslovenske kinematografije, film Lepota poroka istaknutog crrnogorskog reditelja Živka Nikolića. U ovom filmu značajnog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, koji je i pisac scenarija igrali su Mira Furlan, Milutin Mima Karadžić, Petar Božović.

 

U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost. Žive siromašno i rado prihvate poziv čoveka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema apartman dvoje mladih stranaca koje zabavlja njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost.

 

Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta „Vip kinoteka“. Do kraja ove godine, u okviru ovog projekta, biće digitalno restaurirano još pet filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.