BELDOCS EHO 2018
2-8. 07. 2018.

BELDOCS EHO – Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BLEDOCS 2018.
Letnja scena SKC 2-8. jul 2018.
Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Bledocs, predstaviće kragujevačkoj publici neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg 11. po redu održanog festivala Bledocs. Publika će biti u prilici da tokom nedelju dana u periodu od 2 do 8. jula 2018. na Letnjoj sceni SKC-a pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.
Sve projekcije počinju u 21:00. Ulaz za sve projekcije je slobodan.
Program filmova:
ponedeljak 2. jul 2018. u 21:00
Valdhajmov valcer, Rut Bekerman, Austrija, 2018, 93’
Film o istini i lažima ili ’alternativnim činjenicama’.“Waldheim ne, Waldheim ne“ uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Rut Bekerman bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni međunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.
Scenario i režija Ruth Beckerman
Montaža Kurt Hajnrih
Zvuk Manuel Grandpier, Rudi Pototshnig
AUSTRIA Filmladen Filmverleih
Festivali Berlin International Film Festival–, The winner of the Glashütte Original Documentary Award- Berlin International Film Festival 2018.
utorak 3. jul 2018. u 21:00
Nokija – povezivali smo ljude, Arto Koskinen, Finska, 2017, 91’
Uz pomoć Nokijinih inovacija Finska je izašla iz depresije i zauzela vodeću poziciju u svetu mobilnih telefona. Godine 2013. Nokija je prodata Majkrosoftu; koje su to odluke dovele do kraja jedne od najuspešnijih tehnoloških kompanija savremenog doba? Priča ispričana iz perspektive inovatora i inženjera koji su radili u industriji mobilnih telefona tokom perioda njenog vrhunca.
Scenario i režija Arto Koskinen
Kamera Pini Hellstedt F.S.C.
Zvuk Kimmo Vänttinen
Montaža Joona Louhivuori

Muzika

Japani Rinne
Producent Marianne Mäkelä, Jouko Aaltonen
sreda 4. jul 2018. u 21:00.
Naš novi predsednik, Madžim Pozdorovkin, SAD, Rusija, 2018, 77’
Sve počinje sa Hilari Klinton i kletvom sibirske princeze mumije… Putovanje u lavirint lažnih vesti, ’Our new president’ je satira o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vesti kontrolisanih od strane medija i njihove živopisne reinterpretacije od strane ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina.
Režija Madžim Pozdorovkin
Producenti Joe Bender, Madžim Pozdorovkin, Charlotte Cook
Montaža Madžim Pozdorovkin, Matvey Kulakov
Muzika Ivan Markovsky
Festivali Sundance Film Festival, CPH: DOX, Miami Film Festival, True/False Film Festival, Big Sky Documentary Festival, Sundance Film Festival 2018 – Special Jury Award for Editing.
četvrtak 5. jul 2018. u 21:00.
Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave, Tanja Brzaković, Srbija, 2017, 72’
Mladi bračni par, radnik u tržnom centru, porodica poljoprivrednika, grupa srednjovečnih žena koje rekreativno plešu, svi migranti iz Kine, žive izolovan život, rastrzani između svojih ambicija za boljom egzistencijom i nemogućnosti da se asimiluju u Srbiji. Kineski predsednik je u trodnevnoj poseti Vladi Srbije, koja se nada ekonomskom procvatu zahvaljujući kineskim investicijama.
Režija, montaža, snimanje zvuka Tanja Brzaković
Produkcija Nebojša Miljković
Kamera Aleksandrija Ajduković
Muzika Janja Lončar
petak 6. jul 2018. u 21:00.
Poslednja avantura Kaktus Bate, Srbija, Hrvatska, 2018, 65’
Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.
Režija Đorđe Marković
Producenti Ivana Antić, Đorđe Marković
Scenario Vladimir Simić
Direktor fotografije Kosta Glušica
Montažer Davor Bosankić
Muzika Nenad Marić a.k.a. Kralj Čačka, Marko Marić
Uloge Milutin Milošević, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Ana Mandić
subota 7. jul 2018. u 21:00.
14 jabuka, Midi Z, Tajvan, Mjanmar, 2018, 84’
U poslednje vreme, Šin-hong pati od nesanice i susreće se sa mnoštvom problema u životu. Njegova majka obraća se za savet gatari. Ona od Šin-honga traži četrnaest jabuka. Potom treba da ih odnese u hram u ruralnom delu centralnog Mjanmara i da četrnaest dana živi kao monah, jedući jednu jabuku na dan.
Režija i kamera Midi Z
Producenti Midi Z, Lin Sheng-yen Isabella, Ho Wang Shin-hong
Scenario Wu Pei-chi, Midi Z, Lin Sheng-yen
Festivali Berlinale 2018.
nedelja 8. jul 2018. u 21:00.
Mirsada, Danilo Marunović, Crna Gora, 2017, 52’
U neravnopravnoj borbi vekovne romske kulture, tvrdih kodeksa i tradicije sa snovima jedne devojčice, nastaje uzbudljiva priča iz skrivenih prostora periferije Podgorice. U tom paralelnom svetu, kamere po prvi put zalaze… Sniman u šokantnim ali i bajkovitim ambijentima napuštenih vagona, deponija, otpada i ulica gde su sklonište od kiše i topla reč transrodne prostitutke u hladnoj noći, sasvim dovoljno za sreću…
Scenario i režija Danilo Marunović
Produkcija Koala Production
Izvršni producent Anja Sekulić
Direktor fotografije Danilo Marunović
Montaža Nebojša Rakonjac, Gojko Berkuljan
Međunarodna premijera – Bledocs 2018.