NOĆ MUZEJA
W – Nađa Stamenović
19. 05. 2018.

KONTAKT galerija SKC u 20:00

Izložbu će otvoriti Suzana Novčić, istoričarka umetnosti – Narodni muzej Kraljevo

 

W

Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova. Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju čineći na taj način kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnose grafika-crtež, crtež-grafika.
Tematski, u svojoj osnovi rad se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenju istih kroz razčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije, glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač. Kontrasti grubog i finog, pribor za sečenje naspram krhkog Wedwood porcelana. Beleg – kao znak obeležavanja neke površine… signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, (grafički) utisnuto ili jednostavno obeleženo, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje. Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu, jesu karakteristike ovih radova koji sadrže određenu dozu estetike vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji su podcrtani floralinim motivom.

 

Nađa Stamenović

Rođena u Beogradu 1983.godine. Školu za dizajn u Beogradu završila 2002.godine. 2009.godine diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku. 2015.godine završila umetničke doktorske studije na istom fakultetu kod mentora Milete Prodanovića. Član ULUS-a od 2010. godine. Učestvovala na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Iza sebe ima 9 samostalnih izložbi. Dobitnik je četiri nagrade. Trenutno živi i radi u Beogradu.

 

e-mail: nadjastamenovic23@gmail.com

Instagram: nadjastamenovic

Facebook: Nadja Stamenovic Artist

 

Publika će izložbu moći da pogleda do 4. 06. 2018.