Хорски звуци Баварске и Шумадије
24. 05. 2018.

Галеријa Народног музеја у 20:00

 

Након путовања у Баварску и заједничког концерта у Мориц катедрали у Инголштату, Крагујевачко певачко друштво угостиће Омладински камерни хор из Инголштата. Концерт под називом ХОРСКИ ЗВУЦИ БАВАРСКЕ И ШУМАДИЈЕ одржаће се у оквиру Мајских свечаности под покровитељством Скупштине града Крагујевца.

 

Од свог оснивања 1982. године, Омладински камерни хор из Инголштата има за циљ да код младих људи пробуди интерес за хорску музику високог квалитета. Захваљујући свом младалачком полету, али и високом нивоу професионалности, ансамбл је привукао пажњу и постао важан чинилац на културној сцени Инголштата. На многим концертима и такмичењима у земљи и иностранству, Омладински камерни хор примио је бројна признања и награде. Ева-Марија Ацерот води хор од 1990. године, који данас чини 45 чланова.

 

Крагујевачко певачко друштво се као млад, али професионално веома зрео хор, наметнуо на музичкој сцени града као један од најзанимљивијих новитета. Хор оснива група ентузијаста 2014. године и за кратко време успева да се позиционира на музичкој сцени Србије, освојивши неколико награда у Србији и иностранству. Они активно „коментаришу“ стање у култури и јасно указују на проблеме које треба решити. Хор иницира и сталну сарадњу са културним и просветним институцијама града Крагујевца, а од 2017 ,на позив директора Студентског културног центра Крагујевац, Иване Мараш Јовановић, хор постаје и део „породице“ СКЦ-а. На концерту Хорски звуци Баварске и Шумадије хор изводи неколико композиција локалних аутора, и на тај начин започиње реализацију пројекта Хорско стваралаштво Шумадије. Руководилац хора и један од оснивача је Ђорђе Цатић, професор солфеђа и теорије музике у Музичкој школи у Крагујевцу.