LELEE + OXAJO
4. 11. 2023.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 21:00

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ ЈЕ 500РСД

 

Словеначки разиграни индие/пост-пунк бенд Lelee су савршен пример мултикултурног повезивања међу балканским музичарима од Вардара до Триглава, јер га састављају Београђанка Јелена Русјан (Borghesia, TRUS!) на вокалу и басу, Македонац Дамјан Маневски (Rush to Relax, Molokai) на вокалу и гитари и Словенци Леон Стоилковић на бубњу и Блаж Грацар на synthovima. Као део караван Клубског маратона Радиа Штудент у 2020. години су се својим искричавим и узбудљивим индие гитарским звуком и мушко-женским вокалима на српском и македонском језику брзо уписали у свест алтернативне јавности широм регије.

Дебитантски албум ‘Чука бије пумпа’ (Moonlee Records, Ill in the Head Records, 2021) обележавају ударна женско-мушка вишејезична вишегласја у традицији бендова попут Yo La Tengo, која остану дуго усидрена у вашим главама.
Квартет инспирацију црпи у пионирском неиспегланом звуку индие rock дивова à la Dinosaur Jr. и The Pixies, модерним индие пунк амбасадорима попут Sweeping Promises и Uranium Club, лакоживом jungle попу са обе америчке обале, а у смислу регионалне аутентичности и у југословенском новом таласу.

Lelee су мајстори певљивог индие songwritinga са истанчаним осећајем за поп мелодије због чега са лакоћом сервирају упечатљиве рефрене и ведре, носталгичне и енергичне мелодије. Њихова музика као да је створена за бесциљна лутања по аутопутевима и летње road-tripove.
Lelee су у 2023. години издали два сингла (Нестајеш, Снага), са којима најављују нови дугометражни албум за 2024. годину.

 

 

Оxајо је нови бенд из Београда који се појавио на домаћој алтернативној сцени и окупио талентоване музичаре већ добро познате публици. Бенд чине Дукат Страјнић и Ана Јанковић из бенда Stray Dogg, Марко Ајковић из бенда Артан Лили и Дарио Вуксановић из бенда Савана. Јединствен спој попа и рокенрола који спаја различите жанрове доноси публици нов и аутентичан звук. Донели су потпуно освежење својим деби синглом под називом „Пут“. У њој гостује још један члан Артан Лилија, Бојан Слачала који је главни кривац за „убитачну бас линију“ на овој нумери.
Премијерни наступ бенд Оxајо имао је летос на сјајном првом издању фестивала Узлет у Чачку а имали су и запажено појављивање у емисији 24 минута. На концертима поред познате песме Пут изводе и нове ствари које ће сукцесивно објављивати као синглове до краја године а већ следеће можемо да очекујемо њихов албум.