Folkart Didgori (Gruzija) i AFA Svetozar Marković
20. 07. 2018.

Kao i prethodne godine, Studentski kulturni centar rezervisao je jul za neobične zvuke i ritam svetske plesne scene, i u goste nam dovodi jedan od najboljih folklornih ansambala Gruzije – Folkart Didgori. Kragujevačka publika će imati priliku da uživa u neobičnom susretu bogatih tradicija dveju zemalja, Srbije i Gruzije. 20. jul u 20:30, Đački trg
Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković predstaviće lepotu tradicionalnih igara svoje zemlje, dok će gostujući ansambl doneti  gruzijske tradicionalne plesove, prepoznatljive u svetu po svojoj atraktivnosti i dinamičnosti.
Ansambl Folkart nastao je 1994. godine u okviru Centra za kulturu i mlade i jedan je od najbrojnijih folklornih ansambala Gruzije. Neobični tradicionalni ples svoje zemlje predstavio je na scenama širom sveta i iza sebe ima veliki broj zapaženih i nagrađivanih nastupa.
20. jula njihova scena će biti Đački trg i kragujevačka publika će biti u prilici da se upozna sa neobičnim tradicionalnim plesovima Gruzije, za koje važi mišljenje da prkose zakonima fizike.
Gruzijski tradicionalni plesovi dočaravaju i ističu prirodnu lepotu, prefinjenost i nežnost gruzijskih žena kao i hrabrost, borilačke veštine, spretnost i okretnost muškaraca. Igrači izvode neverovatne okrete i skokove, a jedna od specifičnosti načina izvođenja ovih igara je to što se izvode mahom na prstima, pa čak i na kolenima, kao i korišćenje rekvizita poput mačeva i bodeža.
Raskošnu vizuelnost upotpunjuje živopisna nošnja raznovrsnih boja koja oslikava nežnost i elegantnu pojavu ženskih likova, kao i ratnički lik muškarca.