ESTAM world music festival
14-15. 12. 2018.

Knjaževsko – srpski teatar u 20:00

Cena ulaznica u pretprodaji je 400 rsd dnevna i 700 rsd komplet;

na dan koncerta 600 rsd dnevna i 1000 rsd komplet

 

Festival ima za cilj da predstavi aktuelnosti sa regionalne i svetske world music scene, da afirmiše i popularizuje muziku i autore ovog žanra koji nosi specifičnosti raznih podneblja kombinujući ih sa različitim stilovima. Ove godine, na dvodnevnom muzičkom programu, imamo priliku da čujemo muziku Balkana i naših krajeva, sevdah, muziku mediterana, bliskog istoka, jevrejske i arapske tradicije.

 

JOVAN PAVLOVIĆ I MARKO MARKOVIĆ

 

Jovan Pavlović je kompozitor i jedan od najaktivnijih afirmisanih harmonikaša Norveške. On je vođa organizacije Tutti Srbija. Kao što je tokom cele svoje karijere, Jovan i sada aktivno radi na razvijanju muzičkih odnosa i razmena između Norveške, Palestine i balkanskih zemalja. Jovan je dobio titulu „umetnika godine“ za 2010.godinu u okrugu Sør-Trøndelag, Norveška.
Pavlović ima klasičnu muzičku diplomu iz Trondheimskog konzervatorijuma za muziku, sa specijalizacijom u romskoj muzici sa Balkana i istočne Evrope i nosi titulu trostrukog jugoslovenskog šampiona klasične harmonike. Neke od Jovanovih kolega na sceni su bili Boban i Marko Marković orkestar, Ivo Papasov, Petar Ralchev, Stoian Iankoulov, Lelo Nika, Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov. Nastupao je sa norveškim ansamblima i muzičarima: Tronshajm solozistima, Stian Carstensen, Brass Brothers, Frode Fjellheim, Rasmus og verdens beste bendom, Ola Kværnberg, Stein Torleif Bjella itd.
Jovan komponuje muziku za pozorišne predstave i njegova izvedba „Peacock“ nominovana je za „performans godine“ i prikazana je u čuvenoj Det Norske Teateret u Oslu. Sa grupom „Rasmus Og Verdens Beste Band“ dobio je dve Spellemansprisen nagrade (za najbolji dečiji album godine) – 2007. godine sa albumom „Kissing E Hæsli“, a takođe i sa albumom „Puppan te pappa“. U 2015. godini je dobio Spellemansprisen sa Marius Neset i Trondheim Jazz Orchestra sa albumom „Lion“ (Jazz album godine). Jovan ima redovne muzičke angažmane za Trøndelag Teater, Rikskonsertene i radi kao gostujući učitelj u Jazzlinji (NTNU).

 

Marko Marković je nasledio ljubav prema muzici od svog oca, legendarnog kralja trubača Bobana Markovića koji je trubu svirao više od 30 godina. U skladu sa porodičnom tradicijom, Marko je počeo da svira trubu već pre pete godine i od tada je fokusiran na instrument. Marko i Boban godinama sviraju zajedno u orkestru. Marko Marković je sarađivao sa mnogim poznatim muzičarima kao što su Emir Kusturica, Goran Bregović, DJ Šantel, Ivo Papazov, Esma Redžepova i dr. On je 2006. osnovao svoj orkestar i od tada nosi energičnu cigansku muziku širom sveta. Balkanci žive i dišu muziku trubača – nijedno venčanje ili druga proslava ne prolazi bez orkestra trubača. Teško je opisati, morate ga sami iskusiti. To je više od muzike, to je deo njihovog identiteta, pitanje časti, njihove suštine – to je živi i disajni deo kulture. Balkansko poluostrvo je područje sa najvećom populacijom romskih zajednica. Ciganska muzika sa izuzetno brzim tempom i neverovatno snažnom energijom postala je jedan od zaštitnih znakova ovog područja. Njihova karakteristična ogromna vitalnost dolazi sa divnom istočnom melanholičnom dušom.

 

SHIRA U’TFILA

 

Shira U’tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Shira U’tfila je do sada nastupala širom regiona, Evrope i sveta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ženeva), Simha Festival (Vroclav). Godine 2011. Shira U’tfila u Amsterdamu dobija prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

 

DAMIR IMAMOVIĆ SEVDAH TAKHT

 

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od detinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. Godine 2004. zajedno sa Farahom Tahirbegovićem radi na monografiji pesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje graditi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu.

Od 2012. Damir ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bas) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi. Godine 2015. Sevdah Takht Damira Imamovića postaje kvartet kada mu se pridružuje izuzetna violinistkinja iz Sarajeva Ivana Đurić. Bend je izabran za showcase koncert na festivalu WOMEX 2015 u Budimpešti a Damir iste godine potpisuje sa prestižnom izdavačkom kućom Glitterbeat Records i za njih izdaje novi album „Dvojka“. Album se, uz izvrsne međunarodne kritike, pojavljuje 29. aprila 2016. Te i naredne godine Damir nastupa širom bivše Jugoslavije, na prestižnim evropskim scenama a slede i turneje u SAD i u Kini.
Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljka Marina Andree snimila je i dokumentarni film „Sevdah“ koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu „SevdahLab“ – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti. SevdahLab predavanja i radionice održane su na prestižnim univerzitetima, muzičkim institutima i drugim salama u Evropi i Americi.

 

EKLEKTIK ORKESTRA

 

Eklektik Orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018.  pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, povodom dvestogodišnjice moderne prestonice Srbije, u cilju oplemenjivanja umetničkog sadržaja grada, širenja muzičke scene, kolaboracije i edukacije.
Kako i sam naziv implicira, eklektika je primarni pogon ovog sastava, a taj pristup se jasno vidi u odabiru njegovih instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas, a kao vezivo tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi benda variraju od mladih klasičnih i jazz muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.
Što se repertoara tiče koncept eklektike je i tu prisutan, te je muzička paleta ovog sastava široka. Prvi album koji će se snimiti početkom sledeće godine, ima za cilj da prikaže „world music“ stranu ovog ansambla. Na njemu će se naći autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, a sve to kroz harmoniju džeza.

 

Eklektik Orkestra su:

 

Iva Paunović-violina
Ljubica Grbović- viola
Andrej Aleksić- kontrabas
Mina Cvetković- flauta i pikolo
Alen Petrin- alt i sopran saksofon
Nikola Cvetković-truba i flugelhorn
Ivan Ćirilović- gitara
Katarina Petrović- klavir
Nemanja Ristović- bas
Saša Ranković- bubanj
David Armuš- udaraljke(bongosi,
tarabuka, kahon)
Stojan Arsić- udaraljke i efekti
Aca Pejčić- kaval, tenor i sopran saksofon, metalofon i klavijature