SLOBODNA ZONA
7 – 11. 09. 2020.

Letnja scena SKC u 21:00
Ulaz slobodan

 

14. Turneja Slobodne Zone

Pet najboljih filmova sa  15. festivalskog programa filmskog festivala “Slobodna Zona”, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru od 7. do 11. septembra 2020. godine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a projekcije počinju od 21:00.

 

Program filmova:

 

 

7. septembar 2020.
Alis i gradonačelnik (igr.) r. Nicolas Pariser / Francuska, 2018, 105’

 

Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, oseća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja Gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dve generacije. Dijalog dveju dijametralno suprotnih ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada verovale.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=alis-i-gradonacelnik-igr

 

 

8. septembar 2020.
Okrug (igr.) r. Grimur Hakonarson / Island, Danska, Nemačka, Francuska,  2019, 92’

 

Smešten u maloj islandskoj poljoprivrednoj zajednici, film Okrug govori o Ingi, sredovečnoj mlekarki koja se suprotstavlja svemoćnoj lokalnoj zadruzi. Inga pokušava da natera ostale farmere da joj se pridruže u borbi protiv korumpirane zadruge, ali nailazi na veliki otpor, što je primorava da se suoči sa zavisnošću i lojalnošću zajednice ovom jedinom, dominantnom preduzeću. Inga se mora poslužiti svojom snalažljivošću i lukavstvom, kako bi se oslobodila uticaja zadruge i konačno živela onako kako želi.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=okrug-igr

 

 

9. septembar 2020.
Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (dok.), r: Henrik Georgsson /  Švedska, 2018, 99’

 

Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Laršona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka sa tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Laršon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada bio uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue sa ljudima bliskim Laršonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=stig-larson-covek-koji-se-igrao-vatrom-dok

 

 

10. septembar 2020.
Izbačeni (dok.) r. Fredrik Gertten / Švedska, 2019, 92’

 

Izbačeni je novi dokumentarac nagrađivanog reditelja Fredrika Gertena, koji istražuje zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Stanovanje je osnovno ljudsko pravo, preduslov za siguran i zdrav život. Međutim, u gradovima širom sveta postaje sve teže i teže obezbediti mesto stanovanja. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice? U filmu učestvuju Saskija Sasen, Džosef Stiglic, Roberto Savijano i Lejlani Farhe, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pitanja adekvatnog stanovanja ljudi širom sveta. Ovaj aktuelan i sjajan dokumentarac poziva na odgovornost moćnike koji sprečavaju pristup onome što je osnovno ljudsko pravo.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=izbaceni-dok

 

 

11. septembar 2020.
Selfi (dok.), r: Agostino Ferrente / Francuska, Italija / 2019, 78’

 

Nerazdvojni prijatelji Alesandro i Pietro imaju 16 godina i žive u napuljskom predgrađu Traijano. Alesandro radi kao konobar u baru, dok Pietro sanja o tome da postane frizer. U toku leta 2014. godine njihovog prijatelja, Davida Bifolkoa (16) policajac je greškom ubio tokom potrage, zamenivši ga sa beguncem. Alesandro i Pietro prihvataju rediteljev predlog da beleže snimke ajfonom, uživo komentarišući svoja svakodnevna iskustva, svoje blisko prijateljstvo, kraj u kome žive, koji je sada, u sred leta, prazan i tragediju koja je okončala Davidov život. Rezultat je vizuelno impresivan film o odrastanju i pubertetu, o tome kako je kada poreklo određuje budućnost, o nasilju države, gnevu i bolu zbog gubitka u dominantno muškom svetu gde je najvažnije biti jak.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=selfi-dok