ESTAM world music festival
13-14. 12. 2019.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR U 20:00

ULAZNICE U PRETPRODAJI 600 ( POJEDINAČNA) I 1000 (KOMPLET)

U PRODAJI 800 (POJEDINAČNA) I 1400 (KOMPLET)

 

SKC Kragujevac organizuje drugo izdanje jedinstvenog muzičkog festivala – ESTAM world music festival – koji će se održati 13. i 14. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru.

ESTAM 2019 predstavlja afirmisane izvođače evropske scene kao i muzičke velikane domaćih prostora.

 

PROGRAM:

petak, 13. decembar

Syrinx
Fatima Spar Quintet

subota, 14. decembar

Elina Duni Trio
Boris Kovač NEW RITUAL QUARTET

 

 

FATIMA SPAR QUINTET

 

Fatima Spar sa svojim bendom The Freedom Fries nastupa više od 15 godina širom sveta u renomiranim klubovima i na poznatim festivalima. Već 2004., u godini osnivanja, bend osvaja prestižnu nagradu publike i žirija na takmičenju Austrian World Music Award. Slede nominacije za Amadeus Austrian Music Award i BBC World Music Award za albume Zir Zop i Trust. Fatima Spar & The Freedom Fries je prvi austrijski bend koji je nastupao u oficijalnom programu WOMEX-a u Španiji i Eurosonic-a u Holandiji.
Fatima Spar piše humoristične i socijalno – kritičke tekstove pesama na engleskom, nemačkom i turskom jeziku dok je muzički stil mešavina živahnog svinga tridesetih godina, popa i elemenata balkanske muzike.

 

SYRINX

 

Ansambl Syrinx je mladi projekat koji čine vrsni muzičari iz Srbije – Aca Pejčić (saks, kaval, sintovi), Pavle Popov (bas i gitara) i Tom Feđa Franklin (bubnjevi i perkusije). Nastao je kao rezultat dugogodišnje saradnje pre svega u okviru studijskog rada, kao i nastupa u najrazličitijim bendovskim postavama. Muzika koju izvode Syrinx se ne može svrstati ni u jedan žanr, ona je promenljiva i neuhvatljiva. Sa jakim osloncem na tradicionalnu muziku našeg podneblja, kao i uplivima američkog džeza i „nove“ elektronske muzike. Njihov set je u velikoj meri spoj hipnotišuće elektronske i balkanske narodne muzike.

 

ELINA DUNI TRIO

 

Elina Duni – renomirana pevačica evropske scene, švajcarsko-albanskog porekla. Kroz svoj autorski rad spaja tradiciju balkanskih pesama sa modernom šansonom i džezom. Iza sebe ima više diskografskih izdanja u raznim projektima a u Kragujevcu nastupa u sastavu sa jednom od najperspektivnijih zvezda londonske džez scene – gitaristom Rob Luftom, kao i akordeonistom Gent Rušijem.

 

BORIS KOVAČ NEW RITUAL QUARTET

 

Novi projekat vojvođanskog kompozitora i instrumentaliste Borisa Kovača logičan je nastavak razvoja njegovog kamerno-muzičkog stvaralaštva. Svođenje orkestra na kvartet novi je izazov za Kovača i njegove višegodišnje saradnike klaviristkinju Slobodanku Bobu Stević, kontrabasistu Sinišu Mazalicu i perkusionistu/bubnjara Lava Kovača.
Muzički jezik kojim se izražava ovaj vojvođanski kompozitor visokog međunarodnog renomea izmiče svim aktuelnim stereotipovima, u njemu se spajaju postmoderni idiom savremene kamerne muzike sa iskustvima savremenog džeza i world muzike, sa primesama tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i Mediterana. Stilski muzički i duhovni sinkretizam ovog autora jedinstvena je pojava na ovim prostorima.