DANTEDÌ
DANTEOV DAN
2. 11. 2020.

KONATKT GALERIJA SKC U 18.00
ULAZ SLOBODAN

 

Dvadeset peti mart proglašen je za Danteov dan (il Dantedì),  kada će se svake godine obeležavati  kada je slavni italijanski književnik Dante Aligijeri započeo svoje putovanje kroz pakao, čistilište i raj, opisano u Božanstvenoj komediji. Ove godine, zbog vanrednih okolnosti, Danteov dan se obeležava i drugim danima. Tim povodom Studentski Kulturni Centar Kargujevac u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Katedrom za italijanistiku FILUM-a priređuju  predavanje (open class), gde ćemo se upoznati sa Danteovim književnim stvaralaštvom i njegovom životnom stazom.

U uvodnom delu govoriće gđa Paola Kordone, zamenik direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, a zatim će dr Danijela Janjić, profesor italijanske književnosti i kulture i dr Andrijana Janković, asistent sa doktoratom održati predavanje o Danteovom Novom životu i Božanstvenoj komediji, u čijem će tematskom središtu biti gospa Beatriče i Danteova ljubav prema njoj. Studenti italijanistike FILUM-a čitaće odlomke navedenih dela. Studentkinja italijanskog jezika i književnosti Stefanela Ćirić otpevaće Bočelijevu pesmu Con te partirò.

Mr Irena Knežević, docent sa katedre za grafički dizajn (odsek za primenjene i likovne umetnosti, FILUM Kragujevac) upoznaće nas sa najpoznatijim ilustratorima Danteovih dela.
Ovom času prisustvovaće studenti italijanistike FILUM-a, učenici srednje muzičke škole Dr Miloje Milojević iz Kragujevca koji uče italijanski jezik, učenici Prve  kragujevačke gimnazije i studenti grafičkog dizajna, koji će specijalno za ovu priliku izraditi plakate inspirisane Danteom.

Ovom prilikom pogledaćemo i Tutto Dante, popularni tv šou italijanskog komičara Roberta Beninija i njegovo viđenje Božanstvene komedije.

 

Ovaj događaj možete pratiti i putem linka za „live stream“ na FB stranici SKC Kragujevac.

Benvenuti!!!