Prijem novih članova
Kragujevačko pevačko društvo
3. 09. 2018.

Kutija šibica – ponedeljkom i četvrtkom od 20:00 do 22:00

 

Kragujevačko pevačko društvo osnovano je 2014. godine, ali se već na samom početku svojim kvalitetom i inovativnim pristupom nametnuo na umetničkoj i muzičkoj sceni grada. Hor ubrzo postaje prepoznatljiv zahvaljujući brojnim nastupima, koncertima i nagradama. Neki od najzapaženijih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama, na kom osvajaju prvu nagradu „Vojislav Ilić”, zatim 2017. u Belorusiji, na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu Kaložska Blagovest, u gradu Grodno, gde osvajaju treće mesto, kao i zajednički koncert sa Omladinskim horom u Ingolštatu. Veoma promišljeno i sigurno rade na sebi i svojoj želji da doprinesu kulturnom životu grada Kragujevca, ali i čitavog regiona. Njihov nastup sa Kragujevačkim orkestrom, na kom je izveden Mocartov Rekvijem, 2016. godine, proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i jedan od najzapaženijih i najposećenijih.

 

Članovi hora su ljubitelji horske muzike, mladi entuzijasti sa snažnom željom da doprinesu raznovrsnosti i svežini savremene kulturne i muzičke scene grada i šire. Izmeštanjem svojih koncerata iz standardnih prostora, novim sadržajima obogaćuju nove prostore, kreirajući njihov nov i potpuno izmenjen vizuelni identitet. Kroz brojne nastupe hor neguje saradnje i prijateljstva sa drugim ansamblima i institucijama i na taj način, kroz razmenu kreativnih ideja i iskustava, obogaćuje svoj program i repertoar.

 

Umetnički rukovodilac je Đorđe Catić, profesor solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu.