Mikroidentifikacija
Milana Simić
23. 03. 2021.

Galerija SKC u 19:00

 

 

 

Osnovna karakteristika ranijeg slikarskog rada Milane Simić je upotreba tkanina različitih obojenosti, i pri tome je ovaj materijal koristila za direktno formiranje podloge slike u građenju apstraktne kompozicije. Na taj način je ovaj karakteristični materijal postajao gradivni element slike, uz sve specifičnosti same teksture i kvaliteta upotrebljenih tkanina.

Prethodna iskustva Milana koristi i u svom sadašnjem umetničkom radu, gde je sama izvedba sada rezultat studioznijeg rada uz korišćenje višeznačnih elemenata. U središte interesovanja ona postavlja lični, intimni svet; preispitivanje sopstvenih emocija koje proizilaze iz odnosa prema ljudima i svetu koji je okružuje. Sam slikarski proces je sada drugačiji, ona sliku „pravi“, prilazi joj kao objektu, tretira je skoro kao skulptorsku formu. Umesto industrijske, neutralne tkanine, Milana sada u radu koristi staru i iznošenu odeću, koja je pripadala i bliskim, ali i njoj nepoznatim ljudima. U ovom procesu ona staru/polovnu odeću seče i prekraja, razapinje, veže u čvorove, preklapa, i sve te karakteristične delove koristi kao gradivni element „lika“ – imaginarnog portreta ili intimnih relacija. Na ovaj način Milana stvara sopstvene likovne forme, sopstveni likovni jezik/sistem koji je u funkciji istraživanja odabrane  tematike, a koja se razvija u promišljanje o identitetu i sociološkim aspektima. U njenom  umetničkom radu slika postaje apstrahovana simbioza različitih portreta, ona nosi fizički „otisak“ tela učitanih u odeću, ali funkcioniše i kao proces stvaranja/građenja simbola ljudskih odnosa na jedan specifičan način, koji je čitljiv u više nivoa.

Ovo je istovremeno i njeno lično istraživanje emocija, intimni dijalog sa bliskim osobama posredstvom materijalnih „ostataka“ koje koristi kao osnovnu građu u svom slikarskom radu, gde iz taktilnog doživljaja korišćeni materijal gradi i prevodi u  višeznačne apstraktne forme.

 

prof. Bosiljka Zirojević Lečić

 

 

Milana Simić rođena je 1995. godine u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Osnovne studije slikarstva završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine, u klasi profesora Save Pekovića. Trenutno je Master student na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul slikarstvo, pod mentorstvom Bosiljke Zirojević Lečić. Od 2018. godine član je Udruženja likovnih umjetnika u Prijedoru. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Njeno samostalno izlaganje do sada su obeležile četiri izložbe u Mostaru, Trebinju, Banja Luci i Beogradu. Učestvovala je na festivalu Foto fest Bar 2017. godine i Eko koloniji u Širokom Brijegu 2017. i 2018. godine. Njen rad objavljen je u Art Hole Magazinu u Londonu 2020. godine. Od iste godine sarađuje sa Kulturnim centrom „Lab“ u Novom Sadu u kojem organizuje izložbe mladih umjetnika iz Srbije i regiona.

Milanin umetnički rad odnosi se na istraživanje u polju slike – objekta i video instalacije. Kroz preispitivanje ličnog identiteta, preispituje i međuljudske odnose. Kroz radove provlači razna sociološka pitanja i pitanja odnosa umjetnika kao pojedinca prema društvu i suprotno. U trenutnim radovima prisutna je intimnost, koju ne može da izostavi, jer kroz razmjenu ođeće ostvaruje komunikaciju sa ljudima i na taj način povezuje svoju umetnost sa zajednicom. Eksperimentisala je sa različitim materijalima, a njen trenutni izraz ogleda se u tekstilu.

Trenutno živi i stvara u Novom Sadu.

 

 

 

Samostalne izložbe:

2020.

„Tangenta“ Kvaka 22, Beograd

„Meeting Point“ Art Klub Prostor, Banja Luka

2019.

„Iza Površina“ diplomska izložba, Galerija ALU, Trebinje

,,RAZLIKE“ Galerija Rondo, Mostar

 

Kolektivne izložbe (izbor):

2020.

„Master izložba“, Arhiv Vojvodine, Novi Sad„Sa strane“, Kulturni centar Lab, Novi Sad

2019.

„Pop-Up“ prodajna izložba, Nova Iskra, Beograd

„26. Jesenji likovni salon“, galerija Centra za kulturu “Masuka“, Velika Plana

“Tri, četiri dana“ izložba studentskih radova ALU Trebinje, OKC Abrašević, Mostar

Izložba fotografija Refoto “Ženstvenost“, Galerija Prozor, Beograd

„Grupna“ izložba studentskih radova ALU Trebinje, Kulturni centar, Trebinje

,,ONI DOLAZE“ izložba slika, crteža i grafika mladih umjetnika Prijedora, Galerija Sreten Stojanović, Prijedor

,,Kulturni selfie“ Artconnection, Kvaka 22, Beograd

2018.

„Studentski život u BiH“, Atelje Ismet Mujazinović, Tuzla

„Ideologija nasilja i psihologija zavisnosti“ Artconnection, Umjetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

Izložba slika sa Eko likovne kolonije Blidinje, Dvorac Petrovac, Podgorica

Izložba slika sa Eko likovne kolonije Blidinje, Kulturni centar Nikola Đurković, Kotor

 

 

Izložba će biti otvorena do 11. aprila 2021.