ЕСТАМ
world music festival
3-4. 09. 2021.

КНЕЖЕВ АРСЕНАЛ У 20:00

ЦЕНА ЈЕДНОДНЕВНЕ УЛАЗНИЦЕ 900РСД, КОМПЛЕТ 1500РСД

ПРОДАЈНА МЕСТА: СКЦ И СПУТНИК

 

Sona Jobarteh (Гамбија/Велика Британија)

 

Sona Jobarteh је прва професионална жена виртуоз на Кора инструменту која долази из западноафричке династије Гриота. То је инструмент налик харфи са 21 жицом а традиционално се знање свирања коре преноси са оца на сина. Династија Jobarteh има велику репутацију реномираних мајстора на овом инструменту, међу којима се највише истичу Сонин деда Amadu Bansang Jobarteh и њен рођак, легендарни Toumani Diabate. Пркосећи традицији, Сона је упела да постане пионирка у традиционалном патријахалном наслеђу које се кроз седам векова преносило са оца на сина.
Сона је позната по својој вештини инструменталисткиње, карактеристичном гласу, заразним мелодијама и грациозности на сцени, а брзо је постигла међународни успех као врхунски извођач. Кроз своју музику преноси поруке културног идентитета, љубави И поштовања, увек остајући верна свом гамбијском наслеђу.
Потражња за живим наступима Sone Jobarteh последњих година је постала све већа, а 2019. године наступила је на неким од најпознатијих светских фестивала и локација, као што су Hollywood Bowl u LA -u, WOMAD u Australiji i Novom Zelandu i Symphony Space u New Yorku, а такође наступа широм Европе, у Кини, Африци и Канади.
Сона има јединствену способност да дотакне публику из целог света и из свих средина и култура, а такође привлачи пажњу тренутних председника и краљевске породице. Њена задивљујуцћа сценска представа показала се популарном свуда, а са репертоаром који одише приступачном софистицираношћу, демографија њене публике се заувек шири.

 

МАНДАЛА (Србија/Индија)

 

Sudeshna Bhattacharya негује богату традицију северноиндијске класичне музике. Њен инструмент је САРОД који је дуг више од једног метра, има деветнаест жица, потомак је средњоазијског инструмента рабаба, који је модификован пре седам генерација како би више одговарао индијској музици.
Сарод, и музика која се свира у Индији, преносе се са оца на сина, што значи да у земљи има врло мало женских музичара. На свету су познате само три инструменталисткиње, а Sudeshna је једна од њих. До сада је њену музику упознала публика у Индији, Француској, Норвешкој, Португалији, Енглеској, Алжиру, Шпанији, Италији, Израелу, Белгији, Грчкој, Швајцарској, Мађарској, Монаку, Мароку, Тајланду, Данској, Румунији и Шведској.
Тренутно живи у Норвешкој, где је од 2015. године универзитетски предавач за студенте мастер студија на Норвешкој музичкој академији.
Растко Обрадовић, саксофониста који је студије завршио у Ослу и нова снага на европској џез сцени, наступао је са својим квартетом у Крагујевцу и познат је делу наше публике. Одликује га аутентичан и упечатљив тон који му је отворио врата сарадње на искусним музичарима из земље и иностранства.

 

Ненад Василић Трио (Србија/Аустрија)

 

Ненад Василић, контрабасиста, композитор и педагог већ дуго је међу предводницима европског џеза, а до сада је написао више од 40 оригиналних композиција, и објавио 12 албума под својим именом.
Василићево стваралаштво је фузија европског џеза и импровизоване музике, обојено мелодијама и ритмовима из богатог наслеђа балканског фолклора уз који је одрастао и који га инспирише. “Ова музика је веома едукативна. Присутна је енергија музике његове домовине. Некако, превазилази сва мишљења, критике, језичка и културна ограничавања.” (Denai Burbank, JazzReview).
Музика коју ствара у сталној је интеракцији са публиком, будући да годишње има преко 80 наступа – на бројним међународним фестивалима, концертима са својим триом, соло наступима, или студијским сешнима.
Ненад Василић Трио је интернационални пројекат са којим активно наступа последних петнаестак година, и који је стекао своју препознатљивост. Поред контрабаса, ту је Марко Живадиновић на хармоници, а на саксофону су најчешће Romed Hopfgartner, Andrej Prozorov, а последњих година и Растко Обрадовић са којим наступа на овогодишњем ЕСТАМу.

 

NAKED (Србија)

 

Naked је ингениозан core-band из Београда чија музика почива на јединственом миксу глобалног урбаног грува зачињеном балканском традицијом и фри џезом.Њихов корпулентан и жесток микс традиционалног музичког наслеђа Балкана, са елементима свинга и фри џеза, представља соундтрацк бескрајној потрази бенда за правим музичким идентитетом.
Naked црпи инспирацију из своје балканске традиције, са непарним и поломљеним ритмовима, из класичне музике све до уплета медитеранског, афричког и источно-европског наслеђа. Код њих можемо чути свет; од тешког функ лудила, језивих јазз експериментисања, дуб-а и психоделије до прелепих виолинских пасажа, мрачних и дубоких деоница кларинета и свемирских саксофонских звукова.
Са више од 700 концерата иза себе у протеклој декади, десетина музичких спотова и небројених ТВ и ливе перформанса, Накед увек направи екстатичну журку.
Naked су:
Бранислав Радојковић (бас), Горан Милошевић (бубњеви, удараљке), Ђорђе Мијушковић (виолина), Иван Теофиловић (кларинет, саксофон), Растко Узуновић (кларинет).