Цоле
24. 11. 2022.

Бранислав Цоле Ковачевић је рођен 1953. у Ваљеву, али је цео живот провео у Крагујевцу. Осамдесетих година XX века је учествова у оснивању крагујевачког Студентског културног центра, где је и радио као организатор, уредник програма и уметнички директор.
Због друштвеног ангажмана, почетком деведесетих је политичким играма практично и незаконито уклоњен са тог места, како се сматра, пре свега због историјских трибина које је организовао и водио. Поред трибина, тадашњи СКЦ био је познат и по великом броју концерата међу којима је најпознатији Концерт за мир који је одржан 1991. године. Такође, између осталог, аутор је неколико драмских текстова и позоришне режије, као и идејних решења за неке и данас проблематичне тачке Крагујевца попут историјског Милошевог венца.
Један је од оних који су пре свега давали пример и отварали теме које су битне за читаво друштво. Био је културни посленик целим својим бићем.
Након његове смрти, наша локална средина није смогла снаге да нађе право место у својој историји за човека какав је био Цоле. Ова емисија нема ту амбицију, али зато жели да да свој допринос да се то једном догоди.
У томе нам помажу неки од његових многобројних сарадника.