СКЦ Кулиса VIII
Љуљај ме нежно
16 − 19. 03. 2023.

Сала ПМФ и Контакт галерија СКЦ

Улаз је слободан

 

Фестивал аматерских позоришта Кулиса, у организацији Студентског културног центра Крагујевац, ове године одржава се под слоганом ЉУЉАЈ МЕ НЕЖНО!. Kао и увек до сада, и осмо издање овог фестивала публици представља остварења најновије аматерске и академске позоришне продукције Србије и региона. У такмичарском делу програма наћи ће се шест представа, а као и претходних година, одлуку о представама у такмичарској селекцији донео је селектор фестивала Драган Јаковљевић, позоришни редитељ.

 

РЕЧ СЕЛЕКТОРА

 

„… Режија је стратегија избора.” (Речник професије, Боро Драшковић)

Савету Фестивала за учешће у такмичарском програму VIII КУЛИСЕ предлажем следеће представе:

РУЧНИ РАД

Жан Клод Дано, Глумачки атеље Дома културе Чачак

редитељи Душан Вукашиновић и Јована Мишковић

ЦРВЕНА, СЕКС И ПОСЛЕДИЦЕ

Миња Богавац, Аматерско позориште „Ђорђе Дамјанов Ђекша”, Јаша Томић

редитељ Радован Зубац

САН ЛЕТЊЕ НОЋИ

Виљем Шекспир, Позориште „Миливоје Живановић” Центар за културу Пожаревац

редитељ Дејан Цицмиловић

КУЋИ

Људмила Разумовска, Академско позориште СКЦ Ниш

редитељ Давид Алић

2:14

Давид Паке, Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј

редитељ Игор Павловић

СРПСКА ДРАМА

Синиша Ковачевић, Трстеничко позориште и Драмски атеље КУД-а „Вук Караџић”, Грабовац

редитељ Милан Милошевић Шика

 

Одабране представе за програм VIII КУЛИСЕ различите су у жанру и стилу, начину на који се баве изабраним темама. Глумци и редитељи сопственом ауторском поетиком и доживљајем света проблематизују друштвену стварност и постављају и те како озбиљна питања.

 

Теме интересовања у представи „Ручни рад” су проблеми у мушко-женским односима, положај жене као жртве, брачне муке и насиље над женама…

Ову црнохуморну Даноову феминистичку фарсу из седамдесетих, о женској освети мушкарцима, редитељи студиозно и прецизно обликују у посвећеном раду са младим глумицама почетницама. Са идејом да људи имају право на љубав и слободу.

 

У „Црвеној, сексу и последицама”, поред бројних, тема су и различити облици мизогиније, женска права и родна равноправност преко теме абортуса и контрацепције, слободе и статуса жене у патријархалном друштву…

На трагу европских тенденција тзв. „новог брутализма”, редитељ Радован Зубац минималистичким средствима, доследно, у свим сегментима представе, поставља питање женског самопоуздања и жеље за стварањем породице у данашњем друштву.

 

Представа „Кући” бави се судбином деце без родитеља одбеглих из домова за незбринуту децу у неморални свет суровости и њиховим несналажењем у њему…

Редитељ Давид Алић успешно користи топографију сцене Академског позоришта и прави азил у коме његови житељи чезну за љубављу и маштају о породици. Млади глумци, натуралистичким средствима дочаравају свет у коме влада насиље, страх, болест…

 

„2.14” говори о насиљу међу младим људима незадовољним својим животом и одрастањем, сукобом генерација…

Један од најзаступљенијих и успешнијих редитеља на КУЛИСИ, Игор Павловић, својим препознатљивим редитељском рукописом, вештим коришћењем групних сцена, зналачком употребом светла као битног елемената драматургије представе за акцентовање и ритмичко смењивање секвенци, и овог пута са младим ансамблом бечејског позоришта прави узбудљиву представу.

 

Љубав као једна од најдубљих људских потреба присутна је као тема у „Сну летње ноћи”. Најигранији Шекспиров комад је својеврсна ода љубави и прича о мењању човека љубављу и прихватању онаквог какав јесте.

Редитељ Дејан Цицмиловић, са својим богатим глумачким и педагошким искуством, пажљиво се бави сваким ликом и успешно реализује ансамбл представу раскошног визуелног идентитета.

 

А у тренутку када већ навелико одјекују ратни бубњеви и падају гранате на простору Украјине и у другим деловима света, представа „Српска драма” болно опомиње и подсећа на српска страдања у неколико ратова кроз судбину једне породице…

Она најбоља доказује исправност речи професора Боре Драшковића да су редитељ и глумци тим завереника окупљени око једне идеје. Тим који је својим квалитетом, талентом успешно превазишао многе уметничке, а пре свега организационе препреке („измештање” из позоришта и проналажење новог простора за игру). Предвођени редитељем Миланом Милошевићем Шиком и бриљантним Душаном Јовићем, који остварује улогу која се ређе виђа на аматерским сценама Србије, доказују да ентузијазам и вера у позориште увек побеђују. Представа језички кохерентна, са адекватном музичком подлогом.

 

Одлуку о најбољима доносиће два жирија – Стручни жири и Жири учесника.

Стручни жири ове године чине: Сања Матејић, глумица Књажевско-српског театра, Тијана Грумић, драмска списатељица и драматуршкиња, и Милан Колак, позоришни и филмски глумац.

Жири учесника чине представници ансамбала учесника фестивала.

 

Фестивал ће отворити трибина Закулисни разговори, чији ће учесници бити чланови оба жирија, а која ће се одржати у Контакт галерији СКЦ-а. Академско позориште СКЦ Крагујевац, као домаћин фестивала, ревијално ће извести своју представу Аутобус С, у част награђених.

 

Као пратећи садржај фестивала, на крају сваког фестивалског дана, након завршетка друге представе, биће организован Округли сто, такође отворен за публику. Разговор о изведеним представама одржаваће се у Контакт галерији СКЦ-а.

У музичком програму фестивала представљамо локалну  ди-џеј сцену – Shoomadisco и Nezoob.

 

Програм VIII Кулисе

 Четвртак, 16. март

18:00 Трибина Закулисни разговори

21:00 Српска драма – Трстеничко позориште и Драмски атеље КУД-а „Вук Караџић”, Грабовац

Петак, 17. март

18:00 Црвена, секс и последице – Аматерско позориште „Ђорђе Дамјанов Ђекша”, Јаша Томић

21:00 Ручни рад или тајна једног писма – Глумачки атеље Дома културе Чачак

22:00 Музички програм – DJ Shoomadisco

Субота, 18. март

18:00 2:14 – Драмски студио младих, Градског позоришта Бечеј

21:00 Кући – Академско позориште СКЦ Ниш

22:00 Музички програм – DJ Nezoob

 Недеља, 19. март

18:00 Сан летње ноћи – Позориште „Миливоје Живановић” Центар за културу Пожаревац

21:00 Аутобус С – Академско позориште СКЦ Крагујевац