СКЦ КУЛИСА 7
Не буљите тако романтично!
10 – 13. март 2022.

Сала ПМФ-а и Контакт галерија СКЦ

Улаз је слободан

 

Седмо издање позоришног фестивала Кулиса, у организацији Студентског културног центра Крагујевац, одржава се под слоганом НЕ БУЉИТЕ ТАКО РОМАНТИЧНО!. Kао и увек до сада, представиће нека од најновијих театарских остварења аматерских и академских позоришта Србије и региона. У такмичарском делу програма наћи ће се шест представа, а као и претходних година, одлуку о представама у такмичарској селекцији донео је селектор фестивала Драган Јаковљевић, позоришни редитељ.

Реч селектора

„Позориште је машина слободе.” Роберт Вилсон

 

Простори које волимо опиру се да буду увек затворени. И зато, док маске ковида полако падају, враћамо се „позоришту као ретком месту заједништва” (Албер Ками).

 

Да ли смо у протеклих пар година, када смо живели као затвореници без могућности да на прави начин допремо једни до других, да се физички и људски додирнемо, успели да се више окренемо нашем микрокосмосу? Да се суштински запитамо око битних ствари?

 

Између наде и страха да ће коначно успети да се ослободе свих ограничења и последица које епидемија ковида узрокује, позоришни аматери Србије и региона не одустају од потребе да кроз представе изразе своје немире, пронађу и поставе она питања која су им се намећу током изолације.

 

Остварујући сопствено право у говорењу истине баве се друштвеним феноменом насиља међу младима, разореним породицама, едукацијом у процесу одрастања, неснађеним интелектуалацима спремним на превару, чак и убиство зарад лагодног живота, бесмислом и апсурдом сваког рата и национализма, самоизолованим милитаристички настројеним породицама са девастираним животним вредностима, мучитељима и жртвама у дехуманизованом и виртуелном свету вештачке интелигенције …

 

Све у нади да ће њихов труд бити то место заједништва и освојене слободе, да ће њихова креација успети да побуди оно најбоље у нама: љубав, наду, веру, лепоту, молитву…

 

После одгледаних представа пријављених за овогодишњу селекцију (чини се да је ове године њихов најнижи квалитет) Савету Фестивала за учешће на VII Кулиси предлажем:

 

Лаки комад − Академско позориште СКЦ Ниш

Разредни непријатељ – Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј

Ковачи – БАГ театар, Бољевци

Епитаф – Градско позориште, Културни центар Смедеревска Паланка

КАНАТА/М’рш у позориште – ДИС театар, Бања Лука

Нигде никог немам – Академско позориште Бранко Крсмановић, Београд

 

Одлуку о најбољима доносиће два жирија – Стручни жири и Жири учесника.

Стручни жири чине: Миона Марковић, позоришна и филмска глумица, Петар Михајловић, драмски писац и сценариста, и Милош Унић, професор глуме и вoкaлне технике на Академији сценских уметности Léda, у Тулузу. Жири учесника састављен је од представника позоришних ансамбала који учествују на фестивалу и једног представника Академског позоришта СКЦ Крагујевац.

 

Фестивал ће отворити трибина Закулисни разговори, чији ће учесници бити чланови оба жирија, а која ће се одржати у Контакт галерији СКЦ-а.

 

Као пратећи садржај фестивала, на крају сваког фестивалског дана, након завршетка друге представе, биће организован Округли сто, такође отворен за публику. Разговор о изведеним представама одржаваће се у Контакт галерији СКЦ-а.

У музичком програму фестивала овога пута ди-џеј наступи – Шћепине враголије и Лутон.

 

Програм VII Кулисе

 Четвртак, 10. март

18:00 Трибина Закулисни разговори

20:00 Нигде никог немам – Академско позориште Бранко Крсмановић, Београд

Петак, 11. март

18:00 Разредни непријатељ – Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј

20:00 Шћепине враголије и Лутон

Субота, 12. март

17:00 КАНАТА/М’рш у позориште – ДИС театар, Бања Лука

20:00 Лаки комад – Академско позориште СКЦ Ниш

Недеља, 13. март

18:00 Епитаф – Градско позориште, Културни центар Смедеревска Паланка

20:00 Ковачи – БАГ театар, Бољевци

 

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања.