Peščanik na XV glumačkim svečanostima Milivojev štap i šešir
24. 02. 2019.

Centar za kulturu Požarevac u 20:00

Akademsko pozorište SKC-a učesnik je ovogodišnjih Amaterskih glumačkih svečanosti Milivojev štap i šešir, koje se tradicionalno održavaju u organizaciji Kulturnog centra Požarevac već 15 godina.

Festival je nastao kao pandan glumačkim svečanostima Milivoje Živanović, koje se svake godine početkom aprila održavaju u Požarevcu, u čast i slavu glumačkog poziva, a radi trajnog sećanja na velikana našeg glumišta Milivoja Živanovića. Osnivači festivala pošli su od pretpostavke da ne postoji profesionalni glumac koji pre toga nije pokušao kao amater da otkrije svoje zanimanje za pozorište i utvrdi svoje vrednosti. Tako je Milivoje Živanović postao jedini glumac koji ima dva festivala u svoju čast – amaterski i profesionalni. 

Amaterske glumačke svečanosti veoma su slične profesionalnim, ali ih najpre razlikuju učesnici i nagrade. Naime, učesnici su amaterska pozorišta Srbije, a nagrade su sledeće: svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom, te tako taj glumac kompletira nagradu.

Ovogodišnju selekciju festivala, pored Akademskog pozorišta SKC-a, čine i Studio BIS iz Beograda sa predstavom Pokondirena tikva, Milanovačko pozorište sa predstavom Profesionalac,  Amatersko pozorište Branislav Nušić iz Šida, sa predstavom Bal vampira i Pozorište Milivoje Živanović iz Požarevca sa predstavom Čudo u Šarganu. U čast pobednika, Pozorište Kreativni haos iz Smedereva izvešće predstavu Murlin Munro