Крагујевачко певачко друштво
Аудиција

26. 09. 2019.

Кутија шибица у 19:00

 

Крагујевачко певачко друштво основано је 2014. године, али се већ на самом почетку својим квалитетом и иновативним приступомуспешно позиционирао на уметничкој и музичкој сцени града. Хор убрзо постаје препознатљив захваљујући бројним наступима, концертима и наградама. Неки од најзапаженијих наступа били су на крагујевачком ОКТОХ-у, на такмичењу Хорови међу фрескама, на ком освајају прву награду „Војислав Илић”, затим 2017. у Белорусији, на Међународном православном хорском фестивалу Каложска Благовест, у граду Гродно, где освајају треће место, као и три заједничка концерта са Омладинским хором из Инголштата, један одржан у Крагујевцу, а два у Инголштату. Наступ хора на концерту са Крагујевачким оркестром 2016. године, на ком је изведен Моцартов Реквијем, проглашен је културним догађајем године, а свакако је био и један од најзапаженијих и најпосећенијих.

Крајем 2017. године хор постаје део Студентског културног центра Крагујевац, настављајући да надограђује свој репертоар и програмске активности као део програмског концепта СКЦ-а. Хор првенствено чине млади ентузијасти са снажном жељом да допринесу разноврсности и свежини савремене културне и музичке сцене града и шире. Кроз бројне наступе хор негује сарадње и пријатељства са другим ансамблима и институцијама и на тај начин, кроз размену креативних идеја и искустава, обогаћује свој програм и репертоар.

Уметнички руководилац је Ђорђе Цатић, професор солфеђа и теорије музике у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу.