Kragujevačko pevačko društvo
Audicija

26. 09. 2019.

Kutija šibica u 19:00

 

Kragujevačko pevačko društvo osnovano je 2014. godine, ali se već na samom početku svojim kvalitetom i inovativnim pristupomuspešno pozicionirao na umetničkoj i muzičkoj sceni grada. Hor ubrzo postaje prepoznatljiv zahvaljujući brojnim nastupima, koncertima i nagradama. Neki od najzapaženijih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama, na kom osvajaju prvu nagradu „Vojislav Ilić”, zatim 2017. u Belorusiji, na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu Kaložska Blagovest, u gradu Grodno, gde osvajaju treće mesto, kao i tri zajednička koncerta sa Omladinskim horom iz Ingolštata, jedan održan u Kragujevcu, a dva u Ingolštatu. Nastup hora na koncertu sa Kragujevačkim orkestrom 2016. godine, na kom je izveden Mocartov Rekvijem, proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i jedan od najzapaženijih i najposećenijih.

Krajem 2017. godine hor postaje deo Studentskog kulturnog centra Kragujevac, nastavljajući da nadograđuje svoj repertoar i programske aktivnosti kao deo programskog koncepta SKC-a. Hor prvenstveno čine mladi entuzijasti sa snažnom željom da doprinesu raznovrsnosti i svežini savremene kulturne i muzičke scene grada i šire. Kroz brojne nastupe hor neguje saradnje i prijateljstva sa drugim ansamblima i institucijama i na taj način, kroz razmenu kreativnih ideja i iskustava, obogaćuje svoj program i repertoar.

Umetnički rukovodilac je Đorđe Catić, profesor solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu.