KPD i Omladinski hor iz Ingolštata
25. 05. 2019.

Ingolštat (Nemačka)

Nakon već dva uspešno održana zajednička koncerta, u Ingolštatu 2017. i u Kragujevcu 2018. godine, Kragujevačko pevačko društvo i Omladinski hor iz Ingolštata ponovo će nastupiti zajedno na koncertu u Ingolštatu, inače jednom od gradova pobratima našeg grada. Na ovaj način dva hora će još jednom potvrditi saradnju i prijateljstvo započete prvim zajedničkim nastupom 2017. godine.

Od svog osnivanja 1982. godine, Omladinski kamerni hor iz Ingolštata ima za cilj da kod mladih ljudi probudi interes za horsku muziku visokog kvaliteta. Zahvaljujući svom mladalačkom poletu, ali i visokom nivou profesionalnosti, ansambl je privukao pažnju i postao važan činilac na kulturnoj sceni Ingolštata. Na mnogim koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu, Omladinski kamerni hor primio je brojna priznanja i nagrade. Eva-Marija Acerot vodi hor od 1990. godine, koji danas čini 45 članova.

Kragujevačko pevačko društvo se kao mlad, ali profesionalno veoma zreo hor, nametnuo na kuturnoj sceni grada kao jedan od najzanimljivijih noviteta. Hor osniva grupa entuzijasta 2014. godine i za kratko vreme uspeva da se pozicionira na muzičkoj sceni Srbije, osvojivši nekoliko nagrada u Srbiji i inostranstvu, a  od 2017. godine postaje deo Studentskog kulturnog centra. Rukovodilac hora i jedan od osnivača je Đorđe Catić, profesor solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi u Kragujevcu.