КПД и Омладински хор из Инголштата
25. 05. 2019.

Инголштат (Немачка)

Након већ два успешно одржана заједничка концерта, у Инголштату 2017. и у Крагујевцу 2018. године, Крагујевачко певачко друштво и Омладински хор из Инголштата поново ће наступити заједно на концерту у Инголштату, иначе једном од градова побратима нашег града. На овај начин два хора ће још једном потврдити сарадњу и пријатељство започете првим заједничким наступом 2017. године.

Од свог оснивања 1982. године, Омладински камерни хор из Инголштата има за циљ да код младих људи пробуди интерес за хорску музику високог квалитета. Захваљујући свом младалачком полету, али и високом нивоу професионалности, ансамбл је привукао пажњу и постао важан чинилац на културној сцени Инголштата. На многим концертима и такмичењима у земљи и иностранству, Омладински камерни хор примио је бројна признања и награде. Ева-Марија Ацерот води хор од 1990. године, који данас чини 45 чланова.

Крагујевачко певачко друштво се као млад, али професионално веома зрео хор, наметнуо на кутурној сцени града као један од најзанимљивијих новитета. Хор оснива група ентузијаста 2014. године и за кратко време успева да се позиционира на музичкој сцени Србије, освојивши неколико награда у Србији и иностранству, а  од 2017. године постаје део Студентског културног центра. Руководилац хора и један од оснивача је Ђорђе Цатић, професор солфеђа и теорије музике у Музичкој школи у Крагујевцу.