Gostujuća radionica – Isidora Stanišić, koreograf
19. 01. 2019.

Sala PMF-a u 17:00

 

Na prvoj u nizu planiranih gostujućih radionica, Dramska sekcija SKC-a ugostiće igrača i koreografkinju Isidoru Stanišić. Cilj organizovanja gostujućih radionica, sa eminentnim pozorišnim umetnicima i autorima kao predavačima, svakako je upoznavanje članova Dramske sekcije SKC-a sa svim aspektima pozorišnog stvaralaštva. Tematski fokus predstojeće radionice je na scenskom pokretu i savremenom plesnom izrazu.

Isidora Stanišić rođena je 1975. u Beogradu. Završila je Baletsku školu Lujo Davičo u Beogradu kao đak generacije. Po završetku školovanja opredeljuje se za savremeni plesni izraz za koji se usavršava u inostranstvu kao stipendista Nacionalnog koreografskog centra u Monpeljeu, stipendista Web Dance-a u Beču i stipendista Gete instituta za Global Dance u Dizeldorfu.

Danas se savremenom igrom bavi kao igrač, koreograf i pedagog. Ostvarila je mnogobrojne uloge u savremenim plesnim i dramskim predstavama među kojima su: Kolo okolo kaktusa, Pohvala ludosti, Plej, Lista sumnjivih (BITEF Teatar), Nižinski, Plava ptica (JDP), Kopile, Šija crne mačkice, Balkanska plastika, Limeni doboš (Narodno Pozorište), Soneti, Valceri, Bacanje kocke, Organizacija rada (KPGT)… Kao autor-koreograf kreirala je između sotalih: Kopile, Limeni doboš (Narodno pozorište), Valceri, Organizacija rada, ( KPGT), Put u Damask, (Ustanova kulture Vuk Karadžić), Lift, Paranoja šik, Karmen u četiri runde, Grad, Želeće mašine, Kapetan Džon Piplfoks, Prostor za revoluciju, (BITEF Teatar), San letnje noći (BITEF Teatar).

Od 2003. radi kao pedagog u Baletskoj školi Lujo Davičo gde je i jedan od pokretača osnivanja odseka za savremenu igru. Predaje: klasičan balet, savremenu igru, repertoar i moderne podrške. Sa prvom generacijom odseka savremene igre osvaja III nagradu, a sa drugom generacijom 2009. osvaja i I nagradu na svetskom takmičenju baletskih škola TANZOLYMP u Berlinu. Njeni učenici redovno osvajaju prve nagrade na Republičkom takmičenju, a mnogi od njih primljeni su na evropske akademije gde studiraju savremenu igru.