Vampiri u srpskoj tradiciji i
delima Aleksandra Tešića
16. 09. 2020.

Letnja scena SKC, 19:00

Razgovor o delima Aleksandra Tešića

 

Jedan od centralnih autora nabujale scene epske fantastike, Aleksandar Tešić, pozvan je na zahtev njegovih čitalaca. Poznat kao predan istraživač našeg usmenog književnog i kulturnog predanja, svoje delo napaja bogatim, ali skrajnutim nasleđem naše folklorne fantastike.

Na ovoj književnoj večeri, autor će govoriti o trilogiji „Kletva Kainova“, ali i  o vampirizmu uopšte, sa posebnim osvrtom na novootkriven slučaj Nikole Borovca, našeg vampira u Parizu, i na slučaj Rafin, takođe u Parizu, koji je vodio lično Napoleonov ministar policije. Pored autora Aleksandra Tešića, govoriće i prof. Ivan Nešić koji se bavi istraživanjem vampirizma u Medveđi, tj. čuveni slučaj arnauta Pavla. Za Kragujevčane biće posebno zanimljivo da prvi put čuju o slučaju vampirizma u Kragujevcu koji se dogodio u prvoj polovini 18. veka sa velikim brojem žrtava.

Aleksandar Tešić je rođen u Čačku 1961. godine. Autor je trilogija „Kosingas“, koja je doživela svoje strip i radiodramsko obličje, zatim trilogije „Miloš Obilić“,, „2084“, „Gorolom“…