ВИП Кинотека
Маратонци трче почасни круг
25. 04. 2018.

КОНТАКТ Галерији СКЦ у 20:00

 

Овог месеца у оквиру пројекта Вип Кинотека крагујевачкој публици представљамо незаборавни филм из 1982. године Маратонци трче почасни круг по сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана.

 

СКЦ Крагујевац у сарадњи са Југословенском кинотеком организује специјалну пројекцију дигитално рестауриране верзије култног филма Маратонци трче почасни круг, по сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана у оквиру пројекта Вип Кинотека. Маратонци трче почасни круг је југославенска црнохуморна филмска комедија из 1982. коју је режирао Слободан Шијан према сценарију који је написао Душан Ковачевић. Главне улоге тумаче Богдан Диклић, Данило Бата Стојковић, Павле Вујисић, Мија Алексић, Миливоје Мића Томић, Зоран Радмиловић и Јелисавета Сека Саблић. Радња је смештена у 1935. годину, после атентата на краља Александра у Марсеју, у малој српској паланци. Породица Топаловић има пет генерација мушкараца, који се баве продајом погребне опреме и гробарским послом и сваđају око наследства управо преминулог Пантелије Топаловића, оснивача породичне погребне фирме. Маратонци су с временом стекли статус култног филма те често оцењивани као један од најбољих српских, односно југославенских фимова. Цитати из филма су препознатљиви и одомаћени у свакодневном говору.

 

Овим филмом настављен је процес дигиталне рестаурације култних филмова домаће кинематографије, у оквиру пројекта „Вип кинотека“. До краја ове године, у оквиру овог пројекта, биће дигитално рестаурирано још шест филмских остварења која су обележила српску и регионалну кинематографију.