V фестивал аматерских позоришта Златна кулиса – селекција
14. 03 – 17. 03.

18:00 и 21:00, Сала ПМФ-а

Студентски културни центар Крагујевац по пети пут заредом носилац је позоришног фестивала Златна кулиса. Као и претходне године, одлуку о представама које ће се наћи у такмичарској селекцији  донео је селектор фестивала Драган Јаковљевић, позоришни редитељ. Овогодишње издање фестивала отвориће трибина Закулисни разговори, чији ће учесници бити глумци и чланови оба жирија, а која ће се одржати у Контакт галерији СКЦ-а. Тематски фокус трибине  је на улози позоришта у савременом друштву, као и на проблемима са којима се сусрећу аматерска и професионална позоришта.

Распоред играња:

Четвртак, 14. март

18:00 Трибина – Закулисни разговори

21:00 Creeps, Драмски студио Дома омладине, Крагујевац

Петак, 15. март

18:00 Пред пензијом, Камерна сцена “Мирослав Антић” Сента

21:00 Мамин дашак у свемиру, Академско позориште СКЦ Ниш

Субота, 16. март
18:00 Случај, Позориште културног центра Радоје Домановић, Рача
21:00 Танки зидови, Академско позориште АКУД Универзитета у Београду Бранко Крсамновић, Београд

Недеља, 17. март
18:00 Господар мува, Драмски студио младих Градског позоришта, Бечеј
21:00 Пешчаник, Академско позориште СКЦ Крагујевац

 

Реч селектора:

Суноврат људскости

Срж позоришта је у мистерији која се зове садашњи тренутак. Садашњи тренутак је чудесан. Као делић сломљеног холограма, његова прозирност је варљива. Када се овај атом времена расцепи, у његовој безмерној незнатости је цео свет.

Питер Брук, Отворена врата

Београд, Клио, 2006.

 

Као селектор V фестивала аматерских позоришта Златна кулиса трудио сам се да из тематски и жанровски разнолике продукције аматерских позоришта Србије и региона, веома неуједначеног квалитета, одаберем представе које су релевантне по својим уметничким дометима, сценском изразу и амбицији да поставе питања како повезати нашу личну причу са спољним светом и друштвом у целини.

Заједнички именитељ одабраних представа би могла бити прича о суноврату људскости у времену у коме живимо. Њихови аутори храбро комуницирају са савременим тренутком и критички, беспоштедно извргавају подсмеху болесно друштво и парадоксе савременог света у коме је све мање наде и оптимизма.

Трагикомичност времена у коме живимо у великој мери одредила је и тематски круг представа. У средишту позорнице је човек и борба за његово ослобођење. Човек који одбија да буде то што јесте и не жели да се мења, дезоријентисани и разочарани млади човек неостварених амбиција, човек у борби за опстанак у време економских криза, преображај и напредовање некажњеног човека-злочинца у постнацистичком периоду, човек у борби против мржње према свему другачијем од догматске зацртаности, бескрупулозни и окрутни човек у борби за превласт…

Уверен да ће и овај Пети, помало јубиларни, Фестивал Златна кулиса доживети успех претходних, Савету Фестивала предлажем за такмичарску селекцију следеће представе:

Драмски студио Дома омладине, Крагујевац

Луц Хибнер ‒ Creeps

редитељ: Братислав Јанковић

Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј

Вилијам Голдинг – Господар мува

редитељ: Игор Павловић

Камерна сцена „Мирослав Антић”, Сента

Томас Бернхард – Пред пензијом

редитељ: Радован Зубац

Рачанско позориште Културног центра „Радоје Домановић”

Случај

(по делима Хармса, Гогоља, Ердмана и фрагментима сценарија

Случај Хармс)

редитељ: Дејан Цицмиловић

Академско позориште СКЦ Ниш

Мамин дашак у свемиру

(по мотивима текста Колин Серо)

редитељ: Душан Матејић

Академско позориште АКУД Универзитета у Београду „Бранко Крсмановић”

Мина Ћирић – Танки зидови

редитељи: Мина Ћирић и Милан Церовић

Селектор,

Драган Јаковљевић, редитељ

Ове године, у част награђених, Академско позориште Студентског културног центра Крагујевац извешће представу Пешчаник, по роману Данила Киша, у режији Костадина Стојадинова.