Porto Morto
20. 12. 2019.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

 

Порто Морто је бенд из Загреба који је активан од 2011. године и оформио се унутар ЈебоТон колектива. У периоду између 2011. и 2016. бенд активно свира на фестивалима и у клубовима по Хрватској и региону. Током тог раздобља бенд ради на песмама које су крајем 2016. изашле на истоименом деби албуму продуцираном у Крамасоник студију у сарадњи с Хрвојем Никшићем. Специфичним аудио-визуелним изразом одбијају жанровске поделе, а публика их дочекује као позитивно освежење на сцени.

 

У 2017. свирају бројне концерте и фестивале, распродају КСЕТ и пуне Велики погон Творнице Културе поводом промоције албума врло добро прихваћеног од стране публике и критике.

 

“Овај албум велик је у свјетским оквирима, јер нуди нов и свјеж приступ глазби неоптерећен стандардним законитостима популарне глазбе. Они користе електронику равноправно с брасс секцијом, бас линије позивају на плес, а гитара и клавирске дионице прате текстове и лирику која је свијет за себе…Без сумње један од најбољих овогодишњих албума објављених у Хрватској”, написао је Дубравко Јагатић, nacional.hr

 

Албум првенац проглашен је другим најбољим домаћим албумом у 2017. години од стране Илка Чулића из 24sata express:

„У алтернативном сектору понајбољи албум има загребачки алт рок састав Порто Морто, чији се истоимени првијенац наметнуо као најугодније домаће глазбено изненађење у протеклој сезони…Порто Морто донио је потребно освјежење на загребачке позорнице.“

 

Током 2018. године свирали су на многим фестивалима у Хрватској попут Zagreb Beer Fest, SuperUho Festival, Tam Tam Music Festival, Velvet festival и другима.

Бенд крајем 2018. године избацује сингл „Кућа“ и том песамом су најавили други албум „Портофон“ који је изашао 27.3.2019.

“У протекле двије године пуно смо радили и испробавали у којем смјеру нам је занимљиво приступити сљедећој цјелини, а кроз задњих пар мјесеци десетак пјесама се искристализирало као сљедећи корак. “Кућа” је прва испливала.” каже Роко Црнић.

 

Чланови бенда су Роко Црнић (глас, бас гитара), Хрвоје Клеменчић (клавијатуре, глас), Матија Брајковић (гитара), Матеј Перић (бубњеви), Маријан Уроић (удараљке), Антун Алекса (тромбон, глас), Јурај Борић (труба, глас) и Марин Живковић (саксофон).