BELDOCS EHO 2018
2-8. 07. 2018.

BELDOCS EHO – Ревија филмова са Фестивала документарног филма BLEDOCS 2018.
Летња сцена СКЦ 2-8. јул 2018.
Студентски културни центар Крагујевац у сарадњи са Међународним фестивалом документарног филма Bledocs, представиће крагујевачкој публици нека од најзначајнијих остварења са овогодишњег 11. по реду одржаног фестивала Bledocs. Публика ће бити у прилици да током недељу дана у периоду од 2 до 8. јула 2018. на Летњој сцени СКЦ-а погледа занимљив избор дугометражних документарних филмова из целог света, награђених на престижним светским филмским фестивалима.
Све пројекције почињу у 21:00. Улаз за све пројекције је слободан.
Програм филмова:
понедељак 2. јул 2018. у 21:00
Валдхајмов валцер, Рут Бекерман, Аустрија, 2018, 93’
Филм о истини и лажима или ’алтернативним чињеницама’.“Waldheim ne, Waldheim ne“ узвикује гомила у центру Беча 1986. године. Рут Бекерман била је једна од активиста који су покушавали да спрече избор Курта Валдхајма и својом камером забележила је тадашње политичке догађаје. Више од 30 година касније враћа се својој архиви и користи додатни међународни телевизијски материјал да би анализирала ову преломну тачку аустријске политичке културе.
Сценарио и режија Ruth Beckerman
Монтажа Kurt Hajnrih
Звук Manuel Grandpier, Rudi Pototshnig
AUSTRIA Filmladen Filmverleih
Festivali Berlin International Film Festival–, The winner of the Glashütte Original Documentary Award- Berlin International Film Festival 2018.
уторак 3. јул 2018. у 21:00
Нокија – повезивали смо људе, Арто Коскинен, Финска, 2017, 91’
Уз помоћ Нокијиних иновација Финска је изашла из депресије и заузела водећу позицију у свету мобилних телефона. Године 2013. Нокија је продата Мајкрософту; које су то одлуке довеле до краја једне од најуспешнијих технолошких компанија савременог доба? Прича испричана из перспективе иноватора и инжењера који су радили у индустрији мобилних телефона током периода њеног врхунца.
Сценарио и режија Arto Koskinen
Камера Pini Hellstedt F.S.C.
Звук Kimmo Vänttinen
Монтажа Joona Louhivuori

Музика

Japani Rinne
Продуцент Marianne Mäkelä, Jouko Aaltonen
среда 4. јул 2018. у 21:00.
Наш нови председник, Маџим Поздоровкин, САД, Русија, 2018, 77’
Све почиње са Хилари Клинтон и клетвом сибирске принцезе мумије… Путовање у лавиринт лажних вести, ’Our new president’ је сатира о руским медијима и њиховом виђењу америчке политике. Крећући се између вести контролисаних од стране медија и њихове живописне реинтерпретације од стране руских грађана, филм описује Трампов избор за председника користећи материјале које је продуцирала Путинова пропагандна машина.
Режија Маџим Поздоровкин
Продуценти Јое Bender, Маџим Поздоровкин, Charlotte Cook
Монтажа Маџим Поздоровкин, Матвеy Кулаков
Музика Иван Марковскy
Festivali Sundance Film Festival, CPH: DOX, Miami Film Festival, True/False Film Festival, Big Sky Documentary Festival, Sundance Film Festival 2018 – Special Jury Award for Editing.
четвртак 5. јул 2018. у 21:00.
Доћи ће жути људи са Истока и пиће воду са Мораве, Тања Брзаковић, Србија, 2017, 72’
Млади брачни пар, радник у тржном центру, породица пољопривредника, група средњовечних жена које рекреативно плешу, сви мигранти из Кине, живе изолован живот, растрзани измеđу својих амбиција за бољом егзистенцијом и немогућности да се асимилују у Србији. Кинески председник је у тродневној посети Влади Србије, која се нада економском процвату захваљујући кинеским инвестицијама.
Режија, монтажа, снимање звука Тања Брзаковић
Продукција Небојша Миљковић
Камера Александрија Ајдуковић
Музика Јања Лончар
петак 6. јул 2018. у 21:00.
Последња авантура Кактус Бате, Србија, Хрватска, 2018, 65’
Александар Зограф, познати стрип аутор открива необичан стрип из периода Другог светског рата. Његов јунак је Кактус Бата – мали кактус заробљен у саксији. Заинтригиран, Зограф истражује живот аутора Кактус Бате – мало познатог уметника Вељка Коцкара. Ускоро открива да је Коцкар ухапшен непосредно по ослобађању Београда 1944. године. Оптужен је да је био агент Гестапоа и стрељан.
Режија Ђорђе Марковић
Продуценти Ивана Антић, Ђорђе Марковић
Сценарио Владимир Симић
Директор фотографије Коста Глушица
Монтажер Давор Босанкић
Музика Ненад Марић а.к.а. Краљ Чачка, Марко Марић
Улоге Милутин Милошевић, Тихомир Станић, Виктор Савић, Ана Мандић
субота 7. јул 2018. у 21:00.
14 јабука, Миди З, Тајван, Мјанмар, 2018, 84’
У последње време, Шин-хонг пати од несанице и сусреће се са мноштвом проблема у животу. Његова мајка обраћа се за савет гатари. Она од Шин-хонга тражи четрнаест јабука. Потом треба да их однесе у храм у руралном делу централног Мјанмара и да четрнаест дана живи као монах, једући једну јабуку на дан.
Режија и камера Миди З
Продуценти Миди З, Lin Sheng-yen Isabella, Хо Wаng Shin-hong
Сценарио Wu Pei-chi, Миди З, Lin Sheng-yen
Фестивали Берлинале 2018.
недеља 8. јул 2018. у 21:00.
Мирсада, Данило Маруновић, Црна Гора, 2017, 52’
У неравноправној борби вековне ромске културе, тврдих кодекса и традиције са сновима једне девојчице, настаје узбудљива прича из скривених простора периферије Подгорице. У том паралелном свету, камере по први пут залазе… Сниман у шокантним али и бајковитим амбијентима напуштених вагона, депонија, отпада и улица где су склониште од кише и топла реч трансродне проститутке у хладној ноћи, сасвим довољно за срећу…
Сценарио и режија Данило Маруновић
Продукција Koala Production
Извршни продуцент Ања Секулић
Директор фотографије Данило Маруновић
Монтажа Небојша Ракоњац, Гојко Беркуљан
Међународна премијера – Bledocs 2018.