Nikolov Ivanovic Quintet
Artistry in Broken Rhythm
28. 04. 2018.

Контакт галерија у 22:00
Цена карте 300рсд, за студенте и ђаке 100рсд

 

На односу традиције и модерне, „добрих старих“ времена и савремених приступа музици, прелама се читава садашњост и будућност џез сцене. Док једни тврде да је после 1969. и Мајлс Дејвисовог фјужн преврата џез умро, други беспоговорно грле иновације које су овај дуговечни жанр одвеле далеко од његових основних постулата, заокружених у педесетим и шездесетим годинама прошлог века. Но постоји ли златна средина, тло на коме се ове две наизглед супротстављене тежње сусрећу и коегзистирају?

 

Петочлани састав пијанисте и композитора Владимира Николова и бубњара Срђана Ивановића као да покушава да пружи одговор на ово питање. Двојица балканских музичара млађе генерације, са респектабилним иностраним каријерама, праве су музичке персоне за овакав опит. Док је Николов истакнут у раду са светским оркестрима и ансамблима, активан и на филмским пројектима попут добитника Оскара “The Artist”, Ивановић је нешто активнији у мањим формацијама. Овдашња публика га познаје као лидера бенда Blazin’ Quartet који је више пута долазио у Србију, представљајући оригиналну ауторску визију спајања модерног европског џеза са балканским утицајима.

 

Сам бенд је сачињен од неколико врхунских музичара млађе генерације с ових простора, тројице њихових колега из студентских дана у Амстердаму – Михаил Иванов (Бугарска), Кристијан Млачак и Лука Игњатовић.
Назив пројекта „Artistry in Broken Rhythm“ (умеће у изломљеном ритму) је омаж легендарном албуму Стена Кентона, наговештавајући и Ивановићеве савремене ритмичке структуре, као и исте такве аранжмане и композиције Николова. Уместо аранжираних стандарда на какве смо навикли од традиционалних бендова, овај ансамбл доноси свеж и оригиналан приступ „старој“ музици.

Никола Марковић