Фолкарт Дидгори (Грузија) и АФА Светозар Марковић
20. 07. 2018.

Као и претходне године, Студентски културни центар резервисао је јул за необичне звуке и ритам светске плесне сцене, и у госте нам доводи један од најбољих фолклорних ансамбала Грузије – Фолкарт Дидгори. Крагујевачка публика ће имати прилику да ужива у необичном сусрету богатих традиција двеју земаља, Србије и Грузије. 20. јул у 20:30, Ђачки трг
Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић представиће лепоту традиционалних игара своје земље, док ће гостујући ансамбл донети  грузијске традиционалне плесове, препознатљиве у свету по својој атрактивности и динамичности.
Ансамбл Фолкарт настао је 1994. године у оквиру Центра за културу и младе и један је од најбројнијих фолклорних ансамбала Грузије. Необични традиционални плес своје земље представио је на сценама широм света и иза себе има велики број запажених и награђиваних наступа.
20. јула њихова сцена ће бити Ђачки трг и крагујевачка публика ће бити у прилици да се упозна са необичним традиционалним плесовима Грузије, за које важи мишљење да пркосе законима физике.
Грузијски традиционални плесови дочаравају и истичу природну лепоту, префињеност и нежност грузијских жена као и храброст, борилачке вештине, спретност и окретност мушкараца. Играчи изводе невероватне окрете и скокове, а једна од специфичности начина извођења ових игара је то што се изводе махом на прстима, па чак и на коленима, као и коришћење реквизита попут мачева и бодежа.
Раскошну визуелност употпуњује живописна ношња разноврсних боја која осликава нежност и елегантну појаву женских ликова, као и ратнички лик мушкарца.