ESTAM world music festival
14-15. 12. 2018.

Књажевско – српски театар у 20:00

Цена улазница у претпродаји је 400 рсд дневна и 700 рсд комплет;

на дан концерта 600 рсд дневна и 1000 рсд комплет

 

Фестивал има за циљ да представи актуелности са регионалне и светске world music сцене, да афирмише и популаризује музику и ауторе овог жанра који носи специфичности разних поднебља комбинујући их са различитим стиловима. Ове године, на дводневном музичком програму, имамо прилику да чујемо музику Балкана и наших крајева, севдах, музику медитерана, блиског истока, јеврејске и арапске традиције.

 

ЈОВАН ПАВЛОВИЋ И МАРКО МАРКОВИЋ

 

Јован Павловић је композитор и један од најактивнијих афирмисаних хармоникаша Норвешке. Он је вођа организације Tutti Србија. Као што је током целе своје каријере, Јован и сада активно ради на развијању музичких односа и размена између Норвешке, Палестине и балканских земаља. Јован је добио титулу „уметника године“ за 2010.годину у округу Sør-Trøndelag, Норвешка.
Павловић има класичну музичку диплому из Трондхеимског конзерваторијума за музику, са специјализацијом у ромској музици са Балкана и источне Европе и носи титулу троструког југословенског шампиона класичне хармонике. Неке од Јованових колега на сцени су били Бобан и Марко Марковић оркестар, Иво Папасов, Петар Ралцхев, Stoian Iankoulov, Лело Ника, Бојан Зулфикарпашић, Васил Хаџиманов. Наступао је са норвешким ансамблима и музичарима: Tronshajm solozistima, Stian Carstensen, Brass Brothers, Frode Fjellheim, Rasmus og verdens beste bendom, Ola Kværnberg, Stein Torleif Bjella итд.
Јован компонује музику за позоришне представе и његова изведба „Peacock“ номинована је за „перформанс године“ и приказана је у чувеној Det Norske Teateret у Ослу. Са групом „Rasmus Og Verdens Beste Band“ добио је две Spellemansprisen награде (за најбољи дечији албум године) – 2007. године са албумом „Kissing E Hæsli“, а такође и са албумом „Puppan te pappa“. У 2015. години је добио Spellemansprisen са Marius Neset и Trondheim Jazz Orchestra са албумом „Lion“ (Jazz албум године). Јован има редовне музичке ангажмане за Trøndelag Teater, Rikskonsertene и ради као гостујући учитељ у Jazzlinji (NTNU).

 

Марко Марковић је наследио љубав према музици од свог оца, легендарног краља трубача Бобана Марковића који је трубу свирао више од 30 година. У складу са породичном традицијом, Марко је почео да свира трубу већ пре пете године и од тада је фокусиран на инструмент. Марко и Бобан годинама свирају заједно у оркестру. Марко Марковић је сарађивао са многим познатим музичарима као што су Емир Кустурица, Горан Бреговић, DJ Šantel, Иво Папазов, Есма Реџепова и др. Он је 2006. основао свој оркестар и од тада носи енергичну циганску музику широм света. Балканци живе и дишу музику трубача – ниједно венчање или друга прослава не пролази без оркестра трубача. Тешко је описати, морате га сами искусити. То је више од музике, то је део њиховог идентитета, питање части, њихове суштине – то је живи и дисајни део културе. Балканско полуострво је подручје са највећом популацијом ромских заједница. Циганска музика са изузетно брзим темпом и невероватно снажном енергијом постала је један од заштитних знакова овог подручја. Њихова карактеристична огромна виталност долази са дивном источном меланхоличном душом.

 

SHIRA U’TFILA

 

Shira U’tfila се бави истраживањем, аранжирањем и извођењем сефардске музике Балкана, Медитерана и Блиског Истока. Инспирацију за своју музику проналази у богатству балканске, јеврејско-шпанске, отоманско-турске и арапске музичке традиције. Група страствено комбинује традиционалну музику и посвећеност њеном очувању са талентом за фјужн и импровизацију. Бенд креира јединстен звук кроз модеран приступ историјском наслеђу.

Shira U’tfila је до сада наступала широм региона, Европе и света укључујући наступе у чувеним концертним салама као што су Koncertgebouw (Амстердам), Bozar (Брисел), Бела Барток (Будимпешта) и фестивале Balkan Trafik Festival (Брисел), Printemps Sefarade (Женева), Simha Festival (Вроцлав). Године 2011. Shira U’tfila у Амстердаму добија престижну награду RASA за најбољу World Music групу док је албум „Biviendo en kantando”, издат за холандског издавача Music&Words, сврстан у Top of the world селекцију ЦД издања престижног британског магазина „Songlines”.

 

ДАМИР ИМАМОВИЋ СЕВДАХ ТАКХТ

 

Дамир Имамовић рођен је 1978. године у Сарајеву (БиХ). Иако се за музику интересује од детињства, потпуно јој се посвећује тек након студија филозофије. Године 2004. заједно са Фарахом Тахирбеговићем ради на монографији песама свога деде и једног од најутицајнијих певача у историји севдаха – Заима Имамовића. Та књига уводи га у свет севдаха, али и професионалног бављења музиком. Убрзо почиње градити властити репертоар наступајући у БиХ и иностранству.

Од 2012. Дамир понајвише наступа у оквиру много хваљеног Sevdah Takhta Дамира Имамовића, заједно са Иваном Михајловићем (ел. бас) и Ненадом Ковачићем (перкусије). У октобру 2012. издају први ЦД и крећу на турнеју по Европи. Године 2015. Севдах Такхт Дамира Имамовића постаје квартет када му се придружује изузетна виолинисткиња из Сарајева Ивана Ђурић. Бенд је изабран за showcase концерт на фестивалу WОМЕX 2015 у Будимпешти а Дамир исте године потписује са престижном издавачком кућом Glitterbeat Records и за њих издаје нови албум „Двојка“. Албум се, уз изврсне међународне критике, појављује 29. априла 2016. Те и наредне године Дамир наступа широм бивше Југославије, на престижним европским сценама а следе и турнеје у САД и у Кини.
Севдах Дамира Имамовића заснива се на страственим истраживањима традиционалне музике БиХ. Сусрећући се с мајсторима севдаха, музичарима, певачима и ауторима ове уметничке форме, Имамовић непрестано проширује свој репертоар и својим интерпретацијама ствара један посебан стил савременог севдаха. О емотивној страни овог процеса редитељка Marina Andree снимила је и документарни филм „Севдах“ који је на Сарајево Филм Фесту освојио Прву награду публике (2009.). Његова занатска страна уродила је пројектом по имену „СевдахЛаб“ – путујућом лабораторијом севдаха у којој Дамир излаже историју и естетику ове традиционалне уметности. СевдахЛаб предавања и радионице одржане су на престижним универзитетима, музичким институтима и другим салама у Европи и Америци.

 

ЕКЛЕКТИК ОРКЕСТРА

 

Еклектик Оркестра је пројекат који је настао у октобру 2018.  при Студентском културном центру у Крагујевцу, поводом двестогодишњице модерне престонице Србије, у циљу оплемењивања уметничког садржаја града, ширења музичке сцене, колаборације и едукације.
Како и сам назив имплицира, еклектика је примарни погон овог састава, а тај приступ се јасно види у одабиру његових инструмената. Оркестар чине гудачки трио, који доноси боју класичне музике, дувачки трио у служби боје џеза, док базу чини стандардни квартет популарне музике који у себи садржи клавир, гитару, бубањ и бас, а као везиво ту су перкусије које доносе егзотични и филмски звук. Чланови бенда варирају од младих класичних и jazz музичара, преко самоуких ентузијаста, до искусних и признатих музичара, што овом пројекту даје едукативну ноту зарад размене искуства.
Што се репертоара тиче концепт еклектике је и ту присутан, те је музичка палета овог састава широка. Први албум који ће се снимити почетком следеће године, има за циљ да прикаже „world music“ страну овог ансамбла. На њему ће се наћи ауторске композиције локалних музичара које у сржи носе традицију Балкана, попут народних мелодија и непарних ритмова, а све то кроз хармонију џеза.

 

Еклектик Оркестра су:

 

Ива Пауновић-виолина
Љубица Грбовић- виола
Андреј Алексић- контрабас
Мина Цветковић- флаута и пиколо
Ален Петрин- алт и сопран саксофон
Никола Цветковић-труба и флугелхорн
Иван Ћириловић- гитара
Катарина Петровић- клавир
Немања Ристовић- бас
Саша Ранковић- бубањ
Давид Армуш- удараљке(бонгоси,
тарабука, кахон)
Стојан Арсић- удараљке и ефекти
Аца Пејчић- кавал, тенор и сопран саксофон, металофон и клавијатуре