Delaney Davidson
21. 09. 2019.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 22:00

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

 

 

Дилејни Дејвидсон је новозеландски господин и пробисвет који поседује један од најзанимљивијих вокала у модерној рок музици. Вокал који ћете моментално препознати, ако га чујете пре тога. Не само што је јединствен и сугестиван, већ је истовремено мрачан и меланхоличан, а на моменте такав да леди крв у жилама. Bowie + Murphy + Brel на неконвенционални и ишчашени кантри начин који Дилејни складно меша са другим, махом европским стиловима.

 

Музичка каријера Дилејнија Дејвидсона започиње 2002. са култним швајцарским бендом The Dead Brothers са којима је снимио два албума („Flamend Herz“ 2004. и „Wunderkammer“ 2006. оба за Voodoo Rhythm Records) и свирао све турнеје у том периоду. 2007. објављује први соло албум „Rough Diamond“, 2008. други „Ghost Songs“, а 2010. „The Port Of Amsterdam“ и „Self Decapitation“. Исте године побеђује на такмичењу за тужну песму у Берлину, а 2011. у врло оштрој конкуренцији побеђује на такмичењу One-Man бендова у Цириху. Такође, 2011, излази му и пети соло албум „Bad Luck Man“ (Voodoo Rhythm)) после којег његова соло каријера креће озбиљно узбрдо.

 

2012. снима албум „Sad But True – Volume One“ са младим и талентованим Marlonom Williamsom и неколико новозеландских колега. Та плоча донеће му прву вредну награду на домаћем терену као најбољи кантри албум новозеландске продукције те године. Мало парадоксално обзиром да је каријеру направио ван Новог Зеланда, а и из разлога што Дилејни живи попут вагабунда, стално је на путу, на турнејама по Европи и Америци.

2013. са сличном екипом издаје „Sad But True – Volume Two“ у сопственој режији, а следеће и трећи део „Sad But True – Volume Three“, која ће га устоличити на позицији апсолутног шампиона новозеландског кантри звука, а као потврду тврдње крајем 2014. по трећи пут заредом као најбоља кантри песма у години изабрана је управо она коју је Дилејни написао (Whiskey and kisses; написао и отпевао са Тами Неилсон). 2014. године објављује још један албум као соло аутор „Swim Down Low“, а 2015. чак два: најпре „Diamond Dozen“ на винилу за Squoodge Records и у јако ограниченој количини која је планула у року од два дана и „Lucky Guy“ почетком септембра за Rough Diamond / Southbound Music.
Прошле године објавио је сјајни албум „Shining Day“, а ове чак два у првој половини: „One Hand Loose“ експериментални blues/noise пројекат са Bruceom Russellom и „Word Gets Around“ са Barryjem Saundersom.

Евидентно је да је Дилејни Дејвидсон врло плодан аутор. За дванаестак година снимио је осам соло и пет албума са новозеландским сарадницима. Истовремено, пропутовао је планету и свирао у сваком бару и клубу у Америци, Аустралији и Западној Европи.

 

Треба рећи и да је Дилејни заинтересован и за друге сфере уметности, понајвише сликарство, позориште и филм. Сходно томе је добар број видео спотова које је снимио сам осмислио, а исто важи и за омоте плоча, постере за наступе итд. Стога није необично што га данас многи виде као једног од најозбиљнијих DIY уметника.
Ипак, оно што ће га представити крагујевачкој публици биће његове песме. Путујући Trash Blues проповедник, лутајући изасланик источноевропске циганске музике и достојанствени извођач погребних фолк песама наступиће у суботу, 21. септембра у Контакт галерији СКЦ-а.