DANTEDÌ
DANTEOV DAN
2. 11. 2020.

КОНАТКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 18.00
УЛАЗ СЛОБОДАН

 

Двадесет пети март проглашен је за Дантеов дан (ил Дантедì),  када ће се сваке године обележавати  када је славни италијански књижевник Данте Алигијери започео своје путовање кроз пакао, чистилиште и рај, описано у Божанственој комедији. Ове године, због ванредних околности, Дантеов дан се обележава и другим данима. Тим поводом Студентски Културни Центар Каргујевац у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Катедром за италијанистику ФИЛУМ-а приређују  предавање (опен цласс), где ћемо се упознати са Дантеовим књижевним стваралаштвом и његовом животном стазом.

У уводном делу говориће гђа Паола Кордоне, заменик директора Италијанског института за културу у Београду, а затим ће др Данијела Јањић, професор италијанске књижевности и културе и др Андријана Јанковић, асистент са докторатом одржати предавање о Дантеовом Новом животу и Божанственој комедији, у чијем ће тематском средишту бити госпа Беатриче и Дантеова љубав према њој. Студенти италијанистике ФИЛУМ-а читаће одломке наведених дела. Студенткиња италијанског језика и књижевности Стефанела Ћирић отпеваће Бочелијеву песму Con te partirò.

Мр Ирена Кнежевић, доцент са катедре за графички дизајн (одсек за примењене и ликовне уметности, ФИЛУМ Крагујевац) упознаће нас са најпознатијим илустраторима Дантеових дела.
Овом часу присуствоваће студенти италијанистике ФИЛУМ-а, ученици средње музичке школе Др Милоје Милојевић из Крагујевца који уче италијански језик, ученици Прве  крагујевачке гимназије и студенти графичког дизајна, који ће специјално за ову прилику израдити плакате инспирисане Дантеом.

Овом приликом погледаћемо и Тутто Данте, популарни тв шоу италијанског комичара Роберта Бенинија и његово виђење Божанствене комедије.

 

Овај догађај можете пратити и путем линка за „live stream“ на FB страници СКЦ Крагујевац.

Бенвенути!!!