CLIL
predstavljanje knjige
29. 04. 2021.

KONTAKT GALERIJA SKC U 19.00

 

CLIL – Ambijent i projekat u nastavi srpskog-engleskog jezika i književnosti dr Vladimira B.Perića i MA Ane Štrbac, je retka metodička knjiga iz oblasti CLIL-a (Content and Language Integrated Learning). Reč je o modelu nastave koji objedinjuje podučavanje nastavnog predmeta i stranog jezika, tako da se nejezički sadržaji izučavaju na stranom jeziku. Suština CLIL-a nalazi se u brisanju granica među predmetima sa ciljem što uspešnijeg transfera znanja. CLIL-proces omogućava da učenje učenicima bude interesantnije, poziva na istraživanje, povezivanje, zaključivanje, a to doprinosi formiranju trajnijeg znanja kod učenika. Kao jedan od vidova primene politike Saveta Evrope o učenju stranih jezika, dvojezična nastava razvija se u Srbiji od školske 2004/05. godine.
CLIL – Ambijent i projekat u nastavi srpskog-engleskog jezika i književnostii rezultat je šestogodišnje obrazovne prakse i saradnje dve institucije: Studentskog kulturnog centra Kragujevac i Muzičke škole “dr Miloje Milojević” iz Kragujevca. Realizacijom ovog dugogodišnjeg projekta ostvarena je vrlo važna interresorna saradnja kulture i obrazovanja. Dvojezični priručnik predstavlja kako teorijski, tako i praktičan metodički putokaz nastavnicima jezika (bilo maternjeg bilo stranih) kao i nastavnicima ostalih opšteobrazovnih i stručnih predmeta.

 

Vladimir B. Perić rođen je 1976. godine u Šapcu. Doktorirao je 2013. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Savetnik-spoljni saradnik je Školske uprave Kragujevac. Radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu. Uređuje časopis „Koraci“ (M53). Član je žirija za književnu nagradu „Meša Selimović“.

 

Ana Štrbac, master profesor engleskog jezika, naučni je i stručni prevodilac za engleski jezik. Diplomirala je 2004. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.Član je ELTA udruženja i Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca Srbije. Urednica je kulturno-obrazovnog programa SKC Kragujevac.

 

Promociju  knjige možete pratiti i putem opcije live stream  na fb stranici Studentskog kulturnog centra.