15. TURNEJA SLOBODNE ZONE
12-16. jul 2021

Letnja scena SKC u 21:00
Ulaz slobodan

 

Pet  najboljih filmova sa  16. festivalskog programa filmskog festivala “Slobodna Zona”, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru od 12. do 16. jula 2021. godine.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, a projekcije počinju od 21:00.

 

 

Program filmova:

 

 

12. jul 2021. u 21:00
UNDINE (igr.)
– r. Christian Petzold / Nemačka, 2020, 91′

 

Da li je potraga za pravom ljubavi u stvari samo mit?

Možda se zbog toga glavna junakinja i zove Undine poput vodenih nimfi, mitoloških bića koje se svete svojim ljubavnicima za neuzvraćenu ljubav?

Undine je istoričarka koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Nestvarno lepa, zna sve o Humbolt Forumu, a način na koji iznosi svoje znanje o istoriji grada koji je izgrađen na močvari posetiocima muzeja je koliko profesionalan, toliko i graciozan. Njena stara ljubav Johanes odlazi, i ceo njen svet se raspada. Dani prolaze, a njen pogled dok drži prezentacije luta prema dvorišnom kafeu tražeći da li je on i dalje tu…ili je još uvek tu…ili je opet tu. Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca na podvodnim istraživanjima. Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje kada mit o njenom imenu počinje da se razvija.

FESTIVALI I NAGRADE: Best Actress, FIPRESCI Award – Berlin / International Film Festival 2020 / Beijing International Film Festival 2020 / Miami Film Festival 2020.
https://slobodnazona.rs/undine/

 

 

13. jul 2021. u 21:00
U SLAVU KRALJICI (dok.)
– r. Tatia Skhirtladze, Anna Khazaradze / Austrija, Gruzija, Srbija, 2020, 82′

 

Priča o Noni Gaprindašvili koja je pokorila svet šaha i njene tri koleginice / konkurentkinje Nani Aleksandriji, Maji Čiburdanidže, i Nani Joseliani. Četiri Gruzijke vladale su svetskom šahovskom scenom godinama i smenjivale se na njenom tronu. U eri hladnog rata četiri sovjetske žene postaju ikone svetske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje uvid u njihov sadašnji život kao i isečke iz života u samom vrhuncu njihovih karijera. Žene po kojima su cele generacije devojčica u nekadašnjem SSSR-u dobijale imena i danas su aktivne u svojim školama šaha, na seniorskim turnirima i takmičenjima. Kako kaže Nona Gaprindašvili je od najranijeg detinjstva imala takmičarski duh trudeći se da pobedi stariju braću i sve dečake u komšiluku i to je ono što joj je i posle pomagalo tokom turnira na kojima je igrala i protiv muškaraca, a prvu titulu je osvojila kada je imala samo 21 godinu.

FESTIVALI I NAGRADE: CinéDOC Tbilisi International Film Festival 2020 / CinEast Film Festival, Luxembourg 2020.
https://slobodnazona.rs/u-slavu-kraljici/

 

 

14. jul 2021. u 21:00
PAD KRALJA (igr.)
– r: Rodrigo Sorogoyen / Španija, Francuska, 2018, 142′

 

Manuel je uticajni političar u regionu kojem sve ide od ruke. Međutim, njegov savršeni život počinje da se raspada nakon što su procurile vesti o njegovom učešću u korupcijskom fondu sa Pakom, jednim od njegovih najboljih prijatelja. Dok mediji počinju da izveštavaju o razmerama skandala, stranka se zbija u redove i samo Pako izlazi neozleđen. Manuel je proteran iz kraljevstva, a izdali su ga oni koji su mu bili prijatelji do pre samo nekoliko sati. Iako stranka želi da na njega svali svu odgovornost, Manuel se ne predaje. Uz jedinu potporu supruge i ćerke, Manuel shvata da je primoran da se bori protiv mašinerije korupcije koja je godinama dobro podmazivana kao i protiv partijskog sistema u kojem kraljevi propadaju, ali carstva opstaju.

FESTIVALI I NAGRADE: London Film Festival 2018 / San Sebastian International Film Festival 2018 / Toronto International Film Festival 2019.
https://slobodnazona.rs/pad-kralja/

 

 

15. jul 2021. u 21:00
JALDA, NOĆ ZA OPROŠTAJ (igr.) – r: Massoud Bakhshi, / Francuska, Iran, Nemačka, Švajcarska, Luksemburg, 2019, 89′

U Iranu TV rijaliti može da zameni pravdu, ako Bog da! Marijam je 22-godišnjakinja osuđena na smrt zbog ubistva svog muža, 65-godišnjeg Nasera. S obzirom da je kazna već izrečena jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevnica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. U ovoj drami, Marijam je ta koja mora da moli za oprost i život.


FESTIVALI I NAGRADE:
Grand Jury Prize – Sundance Film Festival 2020 / Best Screenplay – Sofia International Film Festival 2020 / Berlin International Film Festival 2020.
https://slobodnazona.rs/jalda-noc-za-oprostaj/

 

 

16. jul 2021. u 21:00
LEPŠI SVET (dok.) – r: Erwin Wagenhofer / Nemačka, Austrija, 2019, 116′,

Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno. Žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta. Vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze. Šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu. Duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade. Mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba.


FESTIVALI I NAGRADE:
The Prague International Film Festival 2020 / European Film Festival Palić 2020 / Underhill Fest 2020.
https://slobodnazona.rs/lepsi-svet/

 

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19.