Путовања
Зоран Илић
30. 03. 2018.

Контакт галерија СКЦ, 19:00
Представљање романа

 

о књизи:
Кроз монотонију свакодневице, на монитору компјутера, исијава непрекидно древна луча где је дочекују светлости неона, ултразвучни зраци, космичке визије, будућност. Стога ће из историје изронити и наћи своја места у роману многе личности (Моша Пијаде, гроф Рајевски, Молијер, Мика Боснић); догаđаји (офанзиве НОБ-а); места (Рибарска бања, Нови Сад) и многи други. Они су сагледани у роману из посебне визуре и о њима се пише оно што је најмање познато. Убачен у мреже ситно нецаних окаца, дубоко проанализираних, али питко исписаних, читалац ће стићи до краја путовања, са утиском да тамо даље још увек нешто има што није изашло на видело, а што би било доbrо да се упозна. Барем виртуелно, на екрану компјутера. То је она особеност коју у свом стилу поседује писац Зоран Илић.
(Из рецензије Љиљане Пантелић Новаковић )

Зоран Илић, прозни писац из Београда. Са својим причама присутан у српској и екс-ју периодици од 1989. године. Био уредник у „Књижевној речи“ и гостујући уредник у „Албуму“ (Сарајево). Једно време био заменик главног и одговорног уредника онлајн часописа Балкански књижевни гласник. Тренутно уреđује веб-сајт за књижевност посвећен ауторима са простора бивше Југославије Прозаонлине. На загребачком интернационалном позоришном фестивалу ФАКИ 2006. године извео улични перформанс користећи мотиве из једне од својих прича.
Сарадник је и активни учесник многих веб-сајтова посвећених књижевности: новосадски „Бундоло“, загребачки ЦИП/Писаћа Машина…
Добитник је „Признања Крлежа“[2] за 2009. годину.

 

Учествују: Татјана Пајић и аутор