Шизофренија и параноја
Андреја Бошковић
26. 05. 2021

Контакт галерија СКЦ, Facebook live, 19:00
Предавање из области психологије

О психозама шизофренији и параноји говориће Андреја Бошковић, дипломирани психолог, мастер Универзитета у Београду. Дијагностички и психотерапијски је радио као психолог у Клиничком центру у Крагујевцу. Психотерапеут је теоријског правца психодрама. Стручни је сарадник и предавач у Истраживачкој станици Петница. Детаљније о предавачу на сајту: Online psihoterapija.

Шизофренија је психоза која погађа 1% становништва. За шизофренију су карактеристични повлачење у себе, неповезане мисли и опречна осећања. Одлика шизофреније је и смењивање периода ремисије и релапса. Раличити су симптоми: илузије, халуцинације (обично слушне), дезорганизоване мисли, кататонија, апатија, безразложни смех, солилоквијум (причање са самим собом) итд.

Параноја је обилк психозе који се јавља у неколико облика: илузија интерпретације (све се схвата лично), илузија гоњења, илузија тврдњи, илузија љубоморе итд. Обично се развија између 30. и 45. године. Развија се код оних особа чија личност има параноичну тенденцију (сумњичавост, прецењивање себе, осетљивост, нереално расуђивање, нефлексибилност). За параноју су карактеристична систематска убеђења која су добро конструисана, односно извођење нереалних закључака о стварним догађајима.