Шахиста
06. 03. 2019.

Контакт галерија СКЦ 19:00

Представљање романа Мирјане Марковић У програму учествују Јасна Калаузовић, Звонко Беднар и ауторка

МирјанаМарковић рођена је 1965. године у Осијеку, Хрватска. Дипломирала на Филозофском Факултету у Новом Саду, одсек историја и стекла звање професора историје „мастер историчар.“
На Факултету политичких наука у Београду као стипендиста Конрад Аденауер –Стифтунг Фоундатион специјализирала на одсеку за Политичке партије и изборе и стекла звање струковног политиколога и специјалисте за политичке партије и изборе. Тренутно запослена у Градској управи за културу, спорт и омладину у Сремској Митровици. Режирала многобројне позоришне представе и водила драмски студио „Арс“ при центру за културу Сирмијумарт. Такође била аутор и менаџер пројеката који су реализовани преко Фонда за отворено друштво, Саве тхе цхилдрен, ЕАР, Хелп, Агенције за енергетску ефикасност Србије и др. Била генерални секретар Локалног већа Европског покрета у Сремској Митровици. Увела факултативну наставу на ромском 2001. у школи „Добросав Радосавлјевић Народ“ у Мачванској Митровици у којој је била директор, а настава се и данас изводи. Режирала је позоришне представе: „Капетан Џон Пиплфокс“ Душко Радовић и „Крваве свадбе“ Ф. Г. Лорке у којима су глумили Роми, чланови Друштва за културу и просвету Рома „Баре Јага“ из Мачванске Митровице. Објавила је девет књига поезије: „Откривања душе“ 2005., „Паучина ужитка“ 2006., „Буди ми јутро“ 2007., двојезичну књигу ромских песама штампану на српском и ромском језику „Велике ватре –Баре јага“ 2008.године чије штампање је подржало Министарство културе Републике Србије, „ Ноћ бојим у плаво“ 2009.г., двојезичну књигу песама на српском и јапанском језику „Инфициран лјубавлју“, књигу поезије „ Вајар“ 2012.године, „ Чоколада и вино“ 2017 г., „Моћне жене љубављу зборе“ 2017.г. чије штампање је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и романе „ Интригантно шкаклјиво“ 2011.г , „ Клик“ 2015.године и „Шахиста“ 2018.године. Аутор многобројних рецензија познатих писаца, заступлјена у више књижевних часописа, антологија поезије у Србији, Републици Српској, Француској, Индији, Турској и другим државама.. Посредством Амбасаде Републике Србије 2011. године поклонила 200 књига „Инфициран лјубавлју“ народу Јапана као вид помоћи кроз културу за катастрофу која их је задесила.
Учествовала и на Фестивалу поезије у Истанбулу где је поред предствалјања свог књижевног рада говорила и о борби против насилја над женама у Србији. Председник је Књижевне заједнице Сремска Митровица, члан Управног одбора Друштва књижевника Војводине и члан Удружења књижевника Србије. Поезија преведена на немачки, турски, енглески, шведски, француски, бугарски, јапански, русински, португалски, бенгалски , ромски и урду језик .Добитник награде „ Мисаоник“ , награде „ Лирски печат“ за књигу поезије „Вајар“ и награде за очување књижевне баштине „ Златни слововез“ Друштва уметника „ Слава“ из Ниша.
У оквиру пројекта „Берачице“ осмишлјеног од стране Института за уметничку игру из Београда и Галерије слика „ Сава Шумановић“ из Шида глумила Ромкињу и говорила стихове из књиге „Велике ватре“ у представи-перформанс „ Игра Саве Шумановића –Берачице“ 2015.