Homewards – Saša Tatić
3. 04. 2018.

Galerija SKC u 20:00
Izložbu će otvoriti Vladimr Ranković, vanredni profesor FILUM Kragujevac

 

Fikcija predstavljanja činjenica1

 

Rad Homewards Saše Tatić nastao je u vreme globalizacije savremene umetničke scene i delić je svesvetskog mozaika sačinjenog od mnogobrojnih društvenih i političkih pozicija koje su umetnici reprezentovali i/ili rekonstruisali. Kao i većina ostalih u toj složenoj kompoziciji, odraz je sopstvenih iskustava umetnice sagledanih sa distance dovoljne za izvesnu objektivnost. Bez obzira na potku nostalgije i na promišljenje o suštini značenja pojma dom kao mjesta pripadnosti, o kojima autorka govori, njenim radom dominira crta dokumentarnosti. Homewards, dakle, utemeljenje pronalazi baš u toj neophodnoj objektivnosti, odnosno, neka bude upotrebljena znamenita, istovremeno i najopštija definicija dokumentarnog koju je tridesetih godina prošlog veka izrekao Džon Grirson – u „kreativnoj obradi stvarnosti“.

Stvarnost je data. Prvi korak Saše Tatić sliči onome koji bi napravio istoričar – ona pronalaziidentifikuje i otkriva stvarnost, ne samo dostupnu čulima, već i onu čiji jedini trag je nostalgija. Potom je pretače u narativ koji potporu ima u dokumentaciji. Potom, u nadi za boljim sutrauz mnogobrojne sizifovske napore, težeći da ostvari postavljene ciljeve – menja stvarnost. I, dokumentujući je, nastavlja da gradi svoj rad. Potom, stvara dokumentaciju uspostavljajući dijalog sa društvom iz kojeg je i u kojem je, društvom oličenim u Komisiji za očuvanje Nacionalnih Spomenika. Traži odgovor. A bilo kakav odgovor na zahtev Saše Tatić za proglašenjem (ne)završenog stambenog objekta spomenikom, uključujući i ćutanje – biće glasan i rečit. Čin podnošenja zahteva njena je lukavština, smicalica, stvarna i nestvarna, završena i bez kraja, prividno na neuspeh osuđen pokušaj autentizacije umnogome fiktivnog konstrukta.

Dokumentarno, prisutno u radu Saše Tatić, „nije reprodukcija stvarnosti, već je reprezentacija sveta u kojem smo“ i „oslonac određenom pogledu na svet“.2 Svet za koji je, čini se, nedovoljno reći da je stvaran. Svet koji je – istinit. A „da biste raspoznali istinu vi raspolažete samo jednim znakom: da smicalica nije vidljiva. A to je upravo jedna od težnji umetnosti, da joj pođe za rukom da izbriše vlastite tragove, dok je iskrenost obično nespretna (ali to nije ključna odlika, jer ništa nije lakše podražavati nego nespretnost). Tako vi, ne uviđajući, zahtevate upravo ono što je predmet vaših proklinjanja: umetnost“.3

Umetnost su, u svetu Saše Tatić, dva doma – tamo gdje sam i tamo gdje mi je kuća, dva kopanja temelja, jer se pod uticajem vremenskih prilika značajna količina zemlje vratila na prvobitno mjesto, prošlosti, tuđe i svoje, zabeležene na fotografijama, dokumenti, postojeći i nepostojeći… Stvarnost, ponekad nestvarna. Fikcija. I iskrenost i istina.

 

Vladimir Ranković

 

[1]Hajden Vajt, Tropi diskursa, 1978.
[2]Bil Nikols, Uvod u dokumentarnost, 2001.
[3]Rože Kajoa, Estetički rečnik, 1946.  

 

 

Saša Tatić rođena je 1991. u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je na Akademiji Umjetnosti Banjalučkog Univerziteta 2014. Master studije smera Umjetnost u javnom prostoru i Nove umjetničke strategije završila je 2017. godine na Bauhaus Univerzitetu, kao DAAD stipendista. Trenutno živi i radi u Berlinu, Nemačka.

Finalistkinja „Henkel Art.Award“ u 2013. Dobitnica je nekoliko nagrada, priznanja i grantova u oblasti vizuelnih umetnosti; 2018. i 2015. Nagrada žirija za kratki film na Festivalu kratkog Filma ’60Sekundi u Kopenhagenu, Nagrada Evropske publike na Eurovideo-Videographies 2015. u Liježu, Nagrada žirija i specijalna pohvala za najbolji eksperimentalni rad na “CTL 59 Sekundi“ 2015. u Španiji. Aktivno učestvuje na regionalnim i internacionalnim izložbama i festivalima i umetničkim rezidencijama.

Tematiku kojom se pretežno bavi u svojim radovima bazira na vlastitom iskustvu, selektujući specifične adaptivne veštine nastale u duhu potreba sadašnjeg vremena. U pitanju su funkcionalni oblici ponašanja, koji se konstruišu na individualnom nivou, ali zbog svoje mnogobrrojnosti i sve češće podudarnosti prerastaju u masovnu pojavu koja reflektuje odlike savremenog tranzicionog društva kojem i sama pripada.

www.sasatatic.weebly.com

 

 

Samostalne izložbe 2018. (predstojeće)

– “Homewards“, Galerija SKC Kragujevac, Kragujevac / “Homewards“ Galerija Reflector, Užice / Galerija SOPOT, Sopot / Remont Galerija, Beograd

– “’The Bedrock“, Ostavinska Galerija, Beograd.

 

Selektovane grupne izložbe:

2018.

– 60 seconds Film Festival, Kopenhagen (DNK)
– Immer Arger mit den GroBeltern / The Trouble With Grandparents, Kunsthaus Drezden, Drezden (DE)

2017.

– „Heterotopia: The Spaces of Otherness“, Srpska kuća, London (UK)

– „Off the Road“, Galerija Prozor, Beograd (SRB)

– „Am Fluss / At the River“, Kunsthaus Drezden, Drezden, (DE)

– L’CEil d’Oodaaq Festival, Kulturni centar „La Grande Passarelle“, Saint-Malo (FRA)

– (Un)Sounds of Buchenwald, Momemtum worldwide, Kunstquartier Bethanien, Berlin (DE)

2016.

– „Contemporary Thesaurus“, KC Beograd, Beograd (SRB)

– „Yes we are“, Godišnja izložba 2016, Bauhaus Univerzitet, Weimar (DE)

– „Contemporary Thesaurus“, Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine, Novi Sad (SRB)

–  Kultursymposium – Goethe Institut, Lichthaus Kino, Weimar (DE)

– „YOU SAY ART, I SAY WHAT“, Project Zentrum Berlin der Stiftung Mercator, Berlin (DE)

– „Contemporary Thesaurus“, Muzej Savremene Umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka (BIH)

2015.

– „Kreni stazom koje nema“, Dom omladine Beograda, Beograd (SRB)

– „Imaginary Bauhaus Museum“, deo drugog Herbstsalona, Maxim Gorki Theater, Berlin (DE)

– 32nd Kassel Festival Dokumentarnog Filma i Videa, Kasel (DE)

– „CTL 59 Seconds“, Evropska audiovizuelna kreacija, Pamplona (ESP)

– Video art festival “Aart Video Riviera 2015”, Netanya, (ISR)

– EuroVideo 2015 festival, Liege (BEL)

– 16th International Media Art Biennale WRO 2015 TEST EXPOSURE, Wroclaw (POL)

– 60 seconds Film Festival, Kopenhagen (DNK)

– „SHARE To Much History MORE Future“, Muzej Savremene Umjetnosti Republike Srpske, (BIH)

2014.

– 1# Project / Izložba „ApARTman“, privatni apartman, Banja Luka (BIH)

– 27th Festival Les Instants Vidéo, Marseille, (FRA)

– „SHARE To Much History MORE Future“, 6th namaTREba project/biennial, Trebinje (BIH)

– FACADE Video Festival, Plovdiv (BGR)

2013.

– International exhibition of miniatures „Minimum Maximum I V“, Bazel, (CHE)

– International exhibition of miniatures „Minimum Maximum III“, Banja Luka (BIH)

– An exhibition of works with objects Intermedia Arts „Asymmetrical I“ Trebinje (BIH)

 

Publika će izložbu moći da pogleda do 27. aprila 2018.