Francuski filmski karavan – Ciklus: Novi francuski film

Francuski filmski karavan – Ciklus: Novi francuski film 

U okviru programa Francuski filmski karavan koji se realizuje u saradnji u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivomNovi francuski film. Za ovaj prvi jesenji vikend francuskog filma, publika će biti u prilici da se podseti autora poput Tešinea i Klapiša, ali i da otkrije novu generaciju filmskih stvaralaca kao što su Paskal Feran i Tomas Lilti. Svi oni bacaju poseban pogled na pojedinca u društvenom okruženju. Bilo da se radi o ljubavi, opsesiji ili brigama na poslu, protagonisti se sami suočavaju sa problemima u okruženju koje vrlo malo prijemčivo za njihove brige. Dva uzbudljiva filmska dana i jedan specifičan francuski šarm koji spaja sve ove filmske priče.

Filmovi će biti prikazani u Kutiji Šibica SKC-a, u petak i subotu, 23 i 24. oktobra 2015. u terminima od 19 i 21h. Ulaz za sve projekcije je besplatan. Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. uuu.institutfrancais.rs

Program filmova – Ciklus: Novi francuski film 

petak, 23. oktobar 2015. u 19h  

Čovek koga su previše voleli (Francuska, 2014, 116’)
Režija : Andre Tešine
Igraju : Gijom Kane, Katrin Denev, Adel Enel
Zabranjeno mlađima od 16 godina 

Godina je 1976. Posle propalog braka, Anjes Le Ru vraća se iz Afrike i odlazi kod svoje majke, Rene, koja je vlasnica kazina Mediteranska palata u Nici. Mlada žena se zaljubljuje u desnu ruku svoje majke, Morisa Anjelea, advokata koji je 10 godina stariji od nje. Morisu to nije jedina ljubavna veza, a Anjes ga ludo voli. Ona želi da proda svoj udeo u kazinu da bi se osamostalila. Jedna nameštena partija igre ispražnjava kasu kazina. Rene dobija anonimne pretnje iza kojih se krije mafija i Fratoni, gazda konkurentskog kazina koji želi da se dočepa Mediteranske palate. Pošto je pao u očima Rene, Moris spaja Anjes sa Fratonijem koji joj nudi 3 miliona franaka da glasa protiv svoje majke. Anjes prihvata ponudu. Rene gubi kontrolu nad kazinom, a Anjes loše podnosi sopstvenu izdaju. Moris se udaljava. Posle pokušaja samoubistva, mlada žena nestaje u Tusenu 1977. Njen leš nikada nije pronađen. Trideset godina kasnije, Moris Anjele je i dalje glavni osumnjičeni za ovaj zločin bez dokaza i bez leša. Uverena da je kriv za smrt njene ćerke, Rene daje sve od sebe da Moris bude osuđen.

petak, 23. oktobar 2015. u 21h 
Kineski rebus (Francuska, 2013, 117’)
Režija : Sedrik Klapiš
Igraju : Romen Diri, Odri Tatu, Sesil de Frans
Zabranjeno mlađima od 12 godina

Gzavije sada ima 40 godina. Pronalazimo ga sa Vendi, Izabel i Martin 15 godina posle « Španske krčme » i 10 godina posle « Ruskih lutaka ». Njegov život nije baš sasvim sređen, postao je štaviše još složeniji. Sada je otac dvoje dece, a njegova strast za putovanjima ga odvodi ovoga puta u Njujork, u sred Kineske četvrti. U sred haosa, Gzavije traži svoje mesto kao sin, kao otac… kao čovek uopšte ! Razlaz. Porodica ponovo na okupu. Istopolni roditelji. Imigracija. Rad na crno. Njegov život zaista liči na kineski rebus ! Taj njujorški način života iako nije usklađen i miran pruža mu inspiraciju za njegovo pisanje…

subota, 24. oktobar 2015. u 19h
Bird People (Francuska, 2014, 127’)
Režija: Paskal Feran
Igraju: Džoš Čarls, Anais Demustje, Rošdi Zem
Zabranjeno mlađima od 12 godina

U internacionalnom hotelu u blizini aerodroma Roasi, jedan američki informatički inženjer u prolazu, pod pritiskom profesionalnih i emotivnih problema, odlučuje da radikalno promeni tok svog života. Nekoliko sati kasnije, život jedne mlade spremačice potpuno je izbačen iz koloseka usled jednog natprirodnog događaja. 

subota, 24. oktobar 2015. u 21h
Hipokrat (Francuska, 2014, 102’)
Režija : Toma Lilti
Igraju : Vensen Lakost, Reda Kateb, Žak Gomblen
Zabranjeno mlađima od 12 godina 

Bendžamin će postati slavan doktor, siguran je u to. Ali njegovo prvo iskustvo na stažu za interniste u službi njegovog oca uopšte ne prolazi kao što je zamišljao. Ispostavlja se da je u praksi sve teže nego u teoriji. Odgovornost ga pritiska, njegov otac nikad nije tu za njega, a njegov kolega Abdel je strani lekar sa više iskustva nego on. Bendžamin će biti primoran da se na surov način suoči sa svojim ograničenjima i strahovima, što svojim što strahovima svojih pacijenata, porodica, drugih lekara i osoblja. Njegovo vatreno krštenje počinje.