Francuski filmski karavan – Ciklus Klasici

 

Jesenji deo filmskog programa SKC započijnemo ciklusom filmova Klasici u okviru programa Francuski filmski karavan. Sigurno prava poslastica za sve filmofile i poštovaoce francuske kinematofgrafije, ali i prava prilika za sve one koji  bi o njoj želeli da saznaju nešto više.

Filmovi će bit

i prikazani u Kutiji Šibica SKC-a svakog ponedeljka u terminu od 20:30h. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. uuu.institutfrancais.rs. Ovogodišnji Filmski karavan podržan je od kompanije Imlek.


Program filmova: 
Francuski filmski karavan – Ciklus Klasici

Ponedeljak, 8. septembar 2014. u 20:30h.
Film : Crveni krug (Francuska, Italija, 1970, 150′)
Režija : Žan-Pjer Melvil
Igraju : Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonte

Crveni krug, nesumnjivo jedan od najboljih filmova francuskog film noara, prikazuje sudbine nekoliko likova koje pokreću različiti motivi, uz zajedničku nit – usamljenost.

Ponedeljak, 15. septembar 2014. u 20:30h.
Film : Hirošimo ljubavi moja (Francuska, Japan, 1959, 92′)
Režija : Alen Rene
Igraju : Emanuel Riva, Eiži Okada, Bernar Freson

Prvi dugometražni film Alena Renea, sa Trifoovim “Četiristo udaraca“ i Godarovim “Do poslednjeg daha“, čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa. Reč je o drami koja opisuje ljubav između Francuskinje koja snima filmu Hirošimi i japanskog arhitekte. Oni će imati dva dana za ljubav, tokom kojih se ne zna da li će se ona nakon toga vratiti u Pariz na snimanje novog filma, i vratiti se svom mužu i deci, ili će ostati u Japanu sa svojom japanskom ljubavi.


Ponedeljak, 22. septembar 2014. u 
20:30h.
Film : Pepe le Moko (Francuska, 1937, 93′)
Režija : Žilijen Divivije
Igraju : Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio

Pepe le Moko u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha. To je narodska poezija u svom punom sjaju : loši momci, lake devojke, alkohol, opasne situacije i sentimentalnost.

Ponedeljak, 29. septembar 2014. u 20:30h.
Film : Žil i Džim (Francuska, 1962, 105′)
Režija : Fransoa Trifo
Igraju : Žan Moro, Oskar Verner, Anri Ser

Glavni junaci filma Žil i Džim, prema mnogima najboljeg Trifoovog filma, Nemac Žil i Francuz Džim zaljubljuju se u Ketrin i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav prema Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima…