Француски филмски караван
циклус: Глумице
14-15. 11. 2018.

Контакт галерија

Улаз слободан

 

Роми Шнајдер и Жан Моро – две готово митске личности француског филма, талентоване и карактерне жене. Роми Шнајдер, дуго заробљена у симпатичној слици личности Сиси који ју је открио, има иза себе обимну филмографију која садржи неке од важних француских филмова. Након 35 година од њене трагичне смрти у 42 години, она заузима значајно место у француским срцима и остаје упамћена по професионалности и вишеструком таленту.
Жан Моро, икона новог таласа, била је такође значајна личност филма. Играла је култне улоге, обележавајући француску музику и позориште. Прва француска глумица која се појавила нага на филму, феминисткиња од почетка, остаће заувек у историји француског и међународног филма.
Роми Шнајдер и Жан Моро су глумиле само једном заједно, у Процесу у режији Орсона Велса.

Програм Француски филмски караван се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду. www.institutfrancais.rs

 

Програм филмова:

 

14. 11. 2018 у 19:00
Цезар и Розалија
Режија: Клод Соте
Играју: Роми Шнајдер, Ив Монтан, Сами Фреј
Откако се развела од Антоана, Розалија живи са Цезаром. Из везе са Антоаном има ћерку која представља једину везу између њих двоје. Када се појави Давид, њен бивши љубавник, Розалија се поново заљубљује. Схватајући да ће млада жена да га напусти, Цезар предлаже Давиду да живи са њима. Два мушкарца убрзо постају велики пријатељи.

 

14. 11. 2018 у 21:00
Пакао
Режија: Анри-Жорж Клузо
Играју: Роми Шнајдер, Серж Ређијани
Године 1964. Анри-Жорж Клузо почиње снимање филма “Пакао” са Роми Шнајдер и Сержом Ређанијем који прича причу о менаџеру хотела који је болесно љубоморан на своју жену. Међутим, након три недеље, режисер се разболео и снимање је прекинуто. Ово филмско искуство је угледало светлост дана 2005. године када су Серж Бромберг и Руксанда Медреа приказали 185 филмских трака. Овај видео запис има два дела. Први приказује снимање филма са сведочењима техничара и глумаца попут Коста-Грава и Катрин Алегре. Други се тиче самог филма. Жак Гамблан и Беренис Бежо преузимају улоге глумаца из недостајућих сцена.

 

15. 11. 2018 у 19:00
Жил и Џим
Режија: Франсоа Трифо
Играју: Жана Моро, Оскар Верне, Анри Сер
Радња филма се одвија у периоду од 1912. и 1933. године, а главни јунаци су Немац Жил и Француз Џим. У Паризу, обојица се заљубљују у Кетрин, и тројац постаје нераздвојно друштво одлучно у намери да живи живот пуним плућима упркос светском рату који бесни око њих. Када Жил изјави своју љубав Кетрин, Џим одлучи да се повуче упркос својим властитим осећањима. Жил и Кетрин се венчавају и добију ћерку, међутим Кетрин је и даље заљубљена у Џима.

 

15. 11. 2018 у 21:00
Лифт за губилиште
Режија: Луј Мал
Играју: Жана Моро, Морис Роне, Жорж Пужули
Жилијен Таверније је успешни бизнисмен који је у емотивној вези са шефовом супругом. Њих двоје одлучују да убију њеног мужа и да тај чин прикажу као самоубиство. Након убиства Жулијен установи да је заборавио да уклони један од трагова, те се враћа, али остаје заробљен у лифту. У исто време, младић и девојка из суседства украду му аутомобил. Њих двоје ће стицајем околности починити злочин за који ће бити окривљен Жилијен.