Filmoskopija – decentralizovana kritika
8. i 9. 12. 2023.

KONTAKT GALERIJA SKC U 20:00
Ulaz slobodan

 

Filmoskopija u Kragujevcu: besplatna projekcija filma Teret i radionica filmske kritike za srednjoškolce

 

Nakon radionica u Subotici, Požegi i Nišu redakcija Filmoskopije 8. i 9. decembra kritičarsku turneju nastavlja u Kragujevcu. Program koji će se održati u prostorijama Kontakt Galerije SKC-a u Kragujevcu, počinje u petak 8. decembra u 20 časova, članovi redakcije Iva Leković i Danilo Brakočević predstaviće rad Filmoskopije, nakon čega će se održati besplatna projekcija filma Teret (Ognjen Glavonić, 2018). Projekcija filma Teret namenjena je celokupnoj javnosti i obavezna za polaznike radionice filmske kritike koja će se održati u subotu, 9. decembra, takođe u prostorijama SKC-a u Kragujevcu.

Radionicu za učenice i učenike srednjih škola vodiće filmski kritičari Iva Leković i Danilo Brakočević. Radionica će trajati od 11:00 do 16:00, sa jednočasovnom pauzom. Zainteresovani mogu da se prijave za radionicu popunjavanjem kratkog formulara na ovom linku na ovom linku. Za više informacija možete nam pisati na filmoskopija@fcs.rs .

Kritičarska turneja deo je projekta Filmoskopija – decentralizovana kritika, koji za cilj ima razvijanje kritičke misli kod mladih, promovisanje filmske kulture i srpskog filma, decentralizaciju filmske ponude, te upoznavanje mladih sa filmskim ostvarenjima koja pokreću dijalog o akutnim problemima našeg društva. U okviru istog projekta, nedavno je objavljena i knjiga Filmoskopija – Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023.

 

Projekat Filmoskopija – decentralizovana kritika organizuje Agencija za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F u Subotici uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji realizuje Hartefakt fond osnovan 2019. godine s ciljem razvijanja kritičke misli kod mladih, portal Filmoskopija funkcioniše pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa NFC Filmart.