Филмоскопија – децентрализована критика
8. i 9. 12. 2023.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 20:00
Улаз слободан

 

Филмоскопија у Крагујевцу: бесплатна пројекција филма Терет и радионица филмске критике за средњошколце

 

Након радионица у Суботици, Пожеги и Нишу редакција Филмоскопије 8. и 9. децембра критичарску турнеју наставља у Крагујевцу. Програм који ће се одржати у просторијама Контакт Галерије СКЦ-а у Крагујевцу, почиње у петак 8. децембра у 20 часова, чланови редакције Ива Лековић и Данило Бракочевић представиће рад Филмоскопије, након чега ће се одржати бесплатна пројекција филма Терет (Огњен Главонић, 2018). Пројекција филма Терет намењена је целокупној јавности и обавезна за полазнике радионице филмске критике која ће се одржати у суботу, 9. децембра, такође у просторијама СКЦ-а у Крагујевцу.

Радионицу за ученице и ученике средњих школа водиће филмски критичари Ива Лековић и Данило Бракочевић. Радионица ће трајати од 11:00 до 16:00, са једночасовном паузом. Заинтересовани могу да се пријаве за радионицу попуњавањем кратког формулара на овом линку на овом линку. За више информација можете нам писати на filmoskopija@fcs.rs .

Критичарска турнеја део је пројекта Филмоскопија – децентрализована критика, који за циљ има развијање критичке мисли код младих, промовисање филмске културе и српског филма, децентрализацију филмске понуде, те упознавање младих са филмским остварењима која покрећу дијалог о акутним проблемима нашег друштва. У оквиру истог пројекта, недавно је објављена и књига Филмоскопија – Одабрани текстови о савременом српском филму 2010-2023.

 

Пројекат Филмоскопија – децентрализована критика организује Агенција за бављење уметничким стваралаштвом Р&Ф у Суботици уз подршку Владе Швајцарске, у оквиру пројекта Култура за демократију који реализује Хартефакт фонд основан 2019. године с циљем развијања критичке мисли код младих, портал Филмоскопија функционише под покровитељством Филмског центра Србије, а у сарадњи са НФЦ Филмарт.