ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА
15 – 20. јул 2019.

Фестивал европског филма
Летња сцена СКЦ 15 – 20. јул 2019. од 21х.

 

 

Фестивал европског филма ове године први пут бити на турнеји у Крагујевцу! У периоду од 15. до 20. јула у СКЦ Крагујевац ће бити приказано укупно шест филмова европске продукције, а све пројекције почињу у 21 час.

Фестивал отвара шпански филм „Ћутање других“ настао под продуцентском палицом браће Алмодовар. Почетак пројекције заказан је за 15. јул од 21х. Крагујевац је шести град на турнеји Фестивала европског филма ове године. Претходно је фестивал гостовао у Врању, Лесковцу, Шапцу, Нишу и Новом Саду.

Улаз за све пројекције је бесплатан.

Фестивал европског филма део је кампање #EUzaTEBE, којом грађанима и грађанкама приближавамо Европску унију. Фестивал у Крагујевцу организују Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду, у сарадњи са СКЦ Крагујевац.

 

 

Програм филмова:

 

Понедељак, 15. јул 2019.
ТИШИНА ДРУГИХ (EL SILENCIO DE LOS OTROS)
Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)
Земље: Шпанија, САД
Дистрибуција: Cinephil

Синопсис: Тишина других открива велику борбу жртава четрдесетогодишње шпанске диктатуре под генералом Франком, које и дан данас траже правду. Сниман током шест година, филм прати преживеле који припремају револуционарну „аргентинску тужбу“ и боре се против тишине о злочинима против човечности и приказује земљу која је и даље подељена после четири деценије демократије.

Жанр: Документарац
Теме: Сукоби, правда, актуелна питања, људска права, историја

Престижне награде: Награда публике Панорама на Међународном филмском фестивалу у Берлину, Мировна награда на Међународном филмском фестивалу у Берлину, награда Гоја за најбољи документарац.

 

Уторак, 16. јул 2019.
ДИЈАМАНТИНО Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)
Земље: Portugal, France, Brazil
Дистрибуција: Charades

Синопсис: Дијамантино, највећа светска фудбалска звезда, губи свој карактеристични осећај за лопту и, осрамоћен, завршава каријеру. Трагајући за новим смислом живота, интернационална икона креће на урнебесну одисеју и на том путу сусреће се са нео-фашизмом, избегличком кризом, генетским модификацијама и потером за извором генијалности.

Жанр: Драма, комедија
Теме: Миграције, спорт, политика

Престижне награде: Velika nagrada kritike u Kanu, Cine Ceará Feature Film Trophy, награда жирија на филмском фестивалу у Филаделфији.

 

Среда, 17. јул 2019.
БЕЛГИЈСКИ КРАЉ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)
Земље: Белгија, Холандија, Бугарска
Дистрибуција: Be for film

Синопсис: Краљ Николас III је усамљеник који осећа да живи погрешан живот. Креће у званичну посету Истанбулу са британским редитељем, Данканом Лојдом, ког је Палата унајмила да сними документарац који треба да прикаже монарха у бољем светлу. Краљ сазнаје да је Валонија, регија на југу Белгије, прогласила независност и он мора сместа да се врати кући како би спасио краљевство. Чак је објавио да ће сам написати говор. Док се спремају да крену, соларна олуја удара земљу и изазива прекид комуникације и ваздушног саобраћаја. Нема телефона. Нема авиона. Да ствари буду горе, обезбеђење у Турској одбија краљев предлог да се кући врате колима. Међутим, краљ нема намеру да седи и чека да олуја прође. Лојд смишља план за бекство које укључује цветне хаљине и Бугаре који певају.

Жанр: Драма, комедија, Road Movie
Теме: Политика

Престижне награде: награда филмског фестивала у Аванси за најбољи играни филм, награда Дон Кихот филмског фестивала у Аванси, посебно признање за најбољи сценарио филмског фестивала у Аванси, награда Magritte za najboljeg glumca, Велика награда Међународног филмског фестивала у Одеси.

 

Четвртак, 18. јул 2019.
КРВАВО МЛЕКО (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)
Земља: Француска
Дистрибуција: Heretic

Синопсис: Пјер је тридесетогодишњи млекар. Живот му се врти око фарме коју је наследио, крава, сестре која је ветеринар и родитеља. Када се у Француској појаве први случајеви епидемије, Пјер сазнаје да је једна од његових крава заражена. Фарма је све што има и он ће урадити све како би је спасио.

Жанр: Драма
Теме: Животна средина, друштвена питања, животиње

Престижне награде: Награда Цезар за најбољи филм првенац, награда Цезар за најбољег глумца, награда Цезар за најбољу глумицу у споредној улози

 

Петак, 19. јул 2019.
СТРАНАЦ У РАЈУ Gvida Hendriksa (2016)
Земља: Холандија
Дистрибуција: cats&docs

Синопсис: У једној учионици на Сицилији, унутар зидина Тврђаве Европа, недавно пристигле избеглице слушају предавања наставника који има неке прилично неуравнотежене особине. У једном тренутку он немилосрдно одбацује избеглице – у другом их смирено грли. На граници документарца и фикције, СТРАНАЦ У РАЈУ истражује односе моћи између Европе и избеглица. Европа је представљена као наставник који вуче свој разред избеглица у очај. Молба која се граничи с неморалним; добродошлица пуна кривице и компромис између њих који постаје званична политика: СТРАНАЦ РАЈУ је непоколебљив филмски есеј о механизмима уз помоћ којих Европа задовољава потребу избеглица за срећом.

Жанр: Документарац
Теме: Миграције, политика, актуелна питања, правда, друштвена питања

Престижне награде: Специјална награда жирија на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, посебно признање Међународног фе-стивала документарног филма у Мадриду.

 

Субота, 20. јул 2019.
ДАЛЕКИ ЛАВЕЖ ПАСА Simona Lerenga Vilmonta (2017)
Земље: Данска, Шведска, Финска
Дистрибуција: Cinephil

Синопсис: Десетогодишњи Олег живи у источном делу Украјине – ратној зони у којој често одјекују противваздушне ватре и ракете. Понекад су ови звуци далеко, а некад застрашујуће близу. Иако су многи напустили ово опасно подручје, Олег је остао са својом баком која је о њему бринула откако му је умрла мајка. Немају куда да оду. Чекајући да се рат заврши, Олег проводи време са својим млађим рођаком Јариком и старијим дечаком Костјом. Заједно иду у авантуре, причају о томе шта чини правог мушкарца, тестирају своје границе – али некад оду предалеко. Овај филм прати једну годину Олеговог живота и наглашава везу коју има са баком. Држећи се Олегове приче, Далеки лавеж паса приказује какав ефекат рат има на децу.

Жанр: Документарац
Теме: Млади, сукоби, људска права

Престижне награде: Награда за деби на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, награда DocAviv за најбољи филм у међународној конкуренцији.