Триколажа
Шејма Фере
12. 11. 2019.

Галерија СКЦ у 20:00

Изложбу ће отворити Милица Ракић, визуелна уметница.

 

 

ТРИКОЛАЖА

 

На изложби су представљене три серије колажа који у континуитету настају од 2004. године: Четкице, колажи унутар паковања четкица за зубе; Матине програм, колаж као театар; Минут колаж, збирке и збрке масмедијских слика. Наслов “Триколажа“ подсећа на реч трикотажа: радионица где се израђује плетена роба; сличност је намерна.

У колажима „Четкице“ истражујем антропоморфну форму (подсећа на главу, труп, стопало) провидне амбалаже четкица за зубе. Транспарентна шкољка деформише папирни садржај и истовремено приказује облик паковања и композицију наглашене многострукости израза, подсвесних слика и незграпне фигурације. Настали колаж се скенира, дигитално обрађује и штампа на шпер-плочи у формату 45х8цм.

Кроз колажне слике “Матине програм” тематизујем покушај појединца да се адаптира масовној култури, родним стереотипима и економским стандардима наметнутим споља. Представљени су слојеви обичног живота који покушава да од делова идеја и слика из хомогенизованог света масовне културе дође до личног израза. Употребљени су различити материјали, стари и нађени папири, шеме за шивење, стари уџбеници, статистике, дневна штампа, фотографије каталога намештаја, туристичких брошура и модних магазина, рекламе и амбалажа, измењени цртежом, бојом, кадрирањем и преклапањем. Мрежом односа разнородног садржаја гради се нелинеарна нарација и коментарише на спектакл света потрошње и усамљеност појединца у тако уређеном систему.

„Минут колаж“ је серија слика и објеката која огледа на стање човека углављеног у технолошко доба, културу потрошње и потребу да се нађе смисао у траговима и новој употреби ствари. Методом слободних асоцијација, контрасним односима речи и слика се поигравам са апсурдним аспектима и поплавом слика у потрошачкој култури.

Игром са елементима свакодневице, кроз превођење, померање, калемљење, мења се устаљена дефиниција ствари и даје облик и тежина невидљивим процесима. Употребом старог и нађеног материјала за грађење својих радова, желим да покажем да је систем отворен и да вредност добија у употреби.

 

„Одлучио сам да не желим да додајем нове у свет слика, већ да радим са оним које су већ ту.“

Џон Стезакер, колажист

 

 

Шејма Фере је дипломирала сликарство и графику на Факултету ликовних уметности у Београду. Скорашње изложбе су „Матине програм“ у галерији Коларчеве задужбине, „Лепе српске уметности“ у Оставинској галерији у Београду, АИР у галерији Равникар у Љубљани и КОЛ у галерији Луис Аделантадо у Валенсији. Добитница је посебне награде за сликарство Фондације Александар С. Оназис. Радови јој се налазе у више јавних колекција (Шумарски факултет и Факултет организационих наука Универзитета у Београду; Огранак САНУ у Новом Саду; Колекција Међународног Бијенала уметности у Пекингу; Народни музеј ликовних уметности, Тајван, Музеј уметности, Вила Нова де Цервеира). Живи и ради у Земуну, у статусу самосталног уметника.

 

http://sejma.jimdo.com

 

Изложба ће бити отворена до 5. децембра 2019.