Приватизација – претња за радна права и животни стандард
25. 07. 2018.

СКЦ у 19:00

трибина

 

Приватизација још увек представља једну од највећих претњи за радна права и животни стандард људи у Србији. Иако се често у разговорима може чути како смо „све већ продали“, радници и раднице у преосталим предузећима у државном власништву могу посведочити да то није тако, велики број њих и даље води битке против приватизације.

 

Претходни таласи приватизације су углавном представљали директну продају фирми и њихове имовине. Томе је углавном следило и брже или нешто спорије уништавање предузећа, прекидање производње, отпуштање запослених, препродаја, коришћење земљишта за изградњу стамбено пословних комплекса где је то било могуће итд.

 

Данашњи процес приватизације, који углавном подразумева сектор јавних добара и услуга, води се нешто суптилнијим, али једнако штетним методама. Приватно-јавна партнерства, аутсорсинг, распарчавање велих система у комбинацији са законом о раду који подстиче краткорочне уговоре и рад преко агенција, такође воде ка све већој моћи и богатству појединаца и све тежем положају већине популације.

 

У оквиру разговора осврнућемо се на штетност ових процеса као и на могућности борбе против њих, за шта ће нам послужити два недавна примера локалних борби – „Застава“ наменска индустрија и Радио телевизија Крагујевац.

 

Говоре: Катарина Јаковљевић (Синдикална организација Застава оружје), Горан Антонијевић (бивши председник синдиката „Независност“ РТК), Катарина Антонић (Машина), András Juhász (Машина).