Tradicija u pokretu
5. 11. 2023.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR U 19:00

CENA ULAZNICE: 300 RSD U PRETPRODAJI, 500 RSD NA DAN KONCERTA

 

Nosioci koncerta su članovi Prvog i Drugog izvođačkog ansambla i Narodni orkestar Akademskog folklornog ansambla „Svetozar Marković“. Gosti koncerta biće članovi izvođačkog ansambla Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ iz Kraljeva.

 

Omladinsko kulturno umetničko društvo „Svetozar Marković“ osnovano je 07. aprila 1977. godine, kada su počele da rade folklorna, muzička, dramska, literarna i sekcija modernog baleta. Uspešnim radom, 1984. godine, transformišu se u Studentski kulturni centar u okviru kog trenutno, kao sledbenici nekadašnjeg OKUD-a postoje i s velikim uspehom rade: Akademski folklorni ansambl, Narodni orkestar, Ženska pevačka grupa „Studenac“, Muška pevačka grupa, prvi i drugi i dečji folklorni ansambl, ansambl veterana, Narodni orkestar, Akademsko pozorište, Hor i Književna radionica.

Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković“ je višedecenijski čuvar kulturnog nasleđa Srbije. Stalni su učesnici na svečanostima otvaranja i zatvaranja filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, na Mećavniku, na Mokroj Gori. Naš grad predstavljali su na brojnim koncertima i festivalima širom sveta, a od 2023. su nosioci Međunarodnog festivala folklora ESTAM, Studentskog kulturnog centra.
KUD „Abrašević“ Kraljevo je osnovano 1926. godine kao umetnička grupa Abrašević. Spada u red najstarijih Društva u ovom delu Srbije. Društvo je od tada neprekidno radilo sa velikim uspesima. Dramska sekcija Abraševića je nakon Drugog svetskog rata prerasla u Narodno pozorište koje i dan danas radi. Abrašević je zaslužan za bratimljenje Kraljeva sa nekoliko gradova širom Evrope. Svoje igre i pesme su predstavljali širom sveta. Danas u KUD-u radi folklorna sekcija sa 9 grupa različitog uzrasta, dramska sekcija, horska sekcija, narodni orkestar, muška i ženska pevačka grupa, etno grupa i muzička radionica.

Abrašević je član srpske sekcije „CIOFa“ i organizator je međunarodnog festivala „Leto kod Abraševića“. Sem ovog festivala, organizuju i međunarodne festivale dečijeg folklora i veterana folklora.