Традиција у покрету
5. 11. 2023.

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР У 19:00

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ: 300 РСД У ПРЕТПРОДАЈИ, 500 РСД НА ДАН КОНЦЕРТА

 

Носиоци концерта су чланови Првог и Другог извођачког ансамбла и Народни оркестар Академског фолклорног ансамбла „Светозар Марковић“. Гости концерта биће чланови извођачког ансамбла Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ из Краљева.

 

Омладинско културно уметничко друштво „Светозар Марковић“ основано је 07. априла 1977. године, када су почеле да раде фолклорна, музичка, драмска, литерарна и секција модерног балета. Успешним радом, 1984. године, трансформишу се у Студентски културни центар у оквиру ког тренутно, као следбеници некадашњег ОКУД-а постоје и с великим успехом раде: Академски фолклорни ансамбл, Народни оркестар, Женска певачка група „Студенац“, Мушка певачка група, први и други и дечји фолклорни ансамбл, ансамбл ветерана, Народни оркестар, Академско позориште, Хор и Књижевна радионица.

Академски фолклорни ансамбл „Светозар Марковић“ је вишедеценијски чувар културног наслеђа Србије. Стални су учесници на свечаностима отварања и затварања филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, на Мећавнику, на Мокрој Гори. Наш град представљали су на бројним концертима и фестивалима широм света, а од 2023. су носиоци Међународног фестивала фолклора ЕСТАМ, Студентског културног центра.
КУД „Абрашевић“ Краљево је основано 1926. године као уметничка група Абрашевић. Спада у ред најстаријих Друштва у овом делу Србије. Друштво је од тада непрекидно радило са великим успесима. Драмска секција Абрашевића је након Другог светског рата прерасла у Народно позориште које и дан данас ради. Абрашевић је заслужан за братимљење Краљева са неколико градова широм Европе. Своје игре и песме су представљали широм света. Данас у КУД-у ради фолклорна секција са 9 група различитог узраста, драмска секција, хорска секција, народни оркестар, мушка и женска певачка група, етно група и музичка радионица.

Абрашевић је члан српске секције „CIOFа“ и организатор је међународног фестивала „Лето код Абрашевића“. Сем овог фестивала, организују и међународне фестивале дечијег фолклора и ветерана фолклора.