Тотови
17. 10. 2019.

САЛА ПМФ-а, у 20:00

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ 200 РСД, ЗА ЂАКЕ И СТУДЕНТЕ 100 РСД

 

Вишеструко награђена на фестивалима у Шапцу и Нишу, представа Тотови враћа се пред крагујевачку публику. Режију потписује Костадин Стојадинов, а улоге тумаче глумци Академског позоришта СКЦ-а: Илија Ивановић, Невена Терзић, Јулија Вучковић, Алекса Свиларов, Татјана Николић, Милица Ђорђевић и Алекса Могић.

Прича о породици Тот, иако смештена у Мађарску у време Другог светског рата, осликава природу обичног, понизног човека свуда и увек, у свим добима великих страдања, где се тежња за опстанком супротставља очувању људског достојанства. Сви покушаји „обичних” људи да се додворе надређенима и умилостиве оне који господаре животима на фронту чине читаву слику гротескном, а све ситуације наликују смртоносној игри у којој се правила прихватају без поговора и преговора.

Када се игра са фронта пренесе у дом послушне породице, ствара се низ необичних ситуација у којима нисмо сигурни да ли је посреди однос стварних људи или антропоморфних фигура које се међусобно поништавају, побеђују и губе. Јунаци се надмећу у наметању правила и доминацији у тој мери да се питамо да ли је све заправо игра коју је увек могуће покренути из почетка, или је прави улог јединствени и непоновљиви људски живот. Стога и прича о Тотовима није замрзнута у времену, већ је могуће уочити је у свакој епоси, докле год постоји ауторитарни режим који захтева послушност и од човека формира бесловесно биће које је само део масе послушника. Питање које остаје на крају игре је универзално, постављено свим генерацијама – у ком су односу ствари које човек чини и оне ствари које човека чине, може ли се заиста очувати људски живот по сваку цену, чак и ако је та цена губљење достојанства и права на споствено мишљење и расуђивање.