Totovi
18. 9. 2020.

Letnja scena SKC-a, u 20:00

 

Akademsko pozorište vraća se na scenu, i to izvođenjem predstave Totovi ovoga  u jedinstvenom ambijentu Letnje scene SKC-a.

 

Reč je o komadu jednog od najpoznatijih i najprevođenijih mađarskih dramskih pisaca, Ištvana Erkenja, a  koji tematizuje i oslikava  prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. Svi pokušaji „običnih” ljudi da se dodvore nadređenima i umilostive one koji gospodare životima na frontu čine čitavu sliku grotesknom, a sve situacije nalikuju smrtonosnoj igri u kojoj se pravila prihvataju bez pogovora i pregovora.

 

Zbivanja su smeštena u Mađarsku za vreme Drugog svetskog rata, ali priča  priča o Totovima nije zamrznuta u vremenu, već je moguće uočiti je u svakoj eposi, dokle god postoji autoritarni režim koji zahteva poslušnost i od čoveka formira beslovesno biće koje je samo deo mase poslušnika. Pitanje koje ostaje na kraju igre je univerzalno, postavljeno svim generacijama – u kom su odnosu stvari koje čovek čini i one stvari koje čoveka čine, može li se zaista očuvati ljudski život po svaku cenu, čak i ako je ta cena gubljenje dostojanstva i prava na spostveno mišljenje i rasuđivanje.

 

Režiju potpisuje Kostadin Stojadinov, a uloge tumače: Ilija Ivanović, Nevena Terzić, Julija Vučković, Aleksa Svilarov, Tatjana Nikolić, Milica Đorđević i Aleksa Mogić.

 

Usled poštovanja propisanih mera, broj mesta je ograničen, a svi zainteresovani mogu rezervisati svoje mesto putem telefona 060 0335027.