Тотови
18. 9. 2020.

Летња сцена СКЦ-а, у 20:00

 

Академско позориште враћа се на сцену, и то извођењем представе Тотови овога  у јединственом амбијенту Летње сцене СКЦ-а.

 

Реч је о комаду једног од најпознатијих и најпревођенијих мађарских драмских писаца, Иштвана Еркења, а  који тематизује и осликава  природу обичног, понизног човека свуда и увек, у свим добима великих страдања, где се тежња за опстанком супротставља очувању људског достојанства. Сви покушаји „обичних” људи да се додворе надређенима и умилостиве оне који господаре животима на фронту чине читаву слику гротескном, а све ситуације наликују смртоносној игри у којој се правила прихватају без поговора и преговора.

 

Збивања су смештена у Мађарску за време Другог светског рата, али прича  прича о Тотовима није замрзнута у времену, већ је могуће уочити је у свакој епоси, докле год постоји ауторитарни режим који захтева послушност и од човека формира бесловесно биће које је само део масе послушника. Питање које остаје на крају игре је универзално, постављено свим генерацијама – у ком су односу ствари које човек чини и оне ствари које човека чине, може ли се заиста очувати људски живот по сваку цену, чак и ако је та цена губљење достојанства и права на споствено мишљење и расуђивање.

 

Режију потписује Костадин Стојадинов, а улоге тумаче: Илија Ивановић, Невена Терзић, Јулија Вучковић, Алекса Свиларов, Татјана Николић, Милица Ђорђевић и Алекса Могић.

 

Услед поштовања прописаних мера, број места је ограничен, а сви заинтересовани могу резервисати своје место путем телефона 060 0335027.