Теме за широку потрошњу
Ненад Глишић
6. 06. 2018.

контакт галерија СКЦ у 20:00

Говоре: Миленко Срећковић, уредник издања и Ненад Глишић, аутор

 

Књига „Теме за широку потрошњу“ јесте збирка текстова који су писани за информативне и аналитичке портале у региону. Подељена у три целине наше анксиозне стварности – Беда политике, Политика беде и Брбљаоница, дотиче се разних аспеката и феномена који нас окупирају у свакодневном животу. Ови текстови представљају један од последњих изданака једне запостављене форме у публицистичком стварању, а то је аналитички коментар. Не одричући се субјективности, јер то и јесте немогуће, али чврсто се држећи факата, проверивих, јавних и свима доступних, ова књига дотиче се свакодневног функционисања саме суштине система у коме данас не само Србија или Балкан, већ и знатно шире, живе. Теме јесу за широку потрошњу зато што је у књизи третирано све оно што јесте било објављивано на великим медијима, о чему је јавност више или мање била упозната, али се тек на оваквом месту види колико информација остаје сакривено, колико се њима манипулише и куда све то води. Ово је иначе прва књига овог аутора која не припада белетристици.

 

Из поговора Миленка Срећковића:

 

…У времену кад је јавни простор загађен плиткошћу мисли и општим местима, када млади људи могу све мање да сазнају од старијих, и сам сам зачуђен необјашњивом великодушношћу околности које су ми омогућиле да од једне особе, тек незнатно старије од мене, научим толико тога важног о животу, политици и уметности. Исту прилику имали су сви они који су са Ненадом Глишићем икада разговарали, слушали његова јавна излагања или учествовали у раду књижевне радионице крагујевачког СКЦ-а.
По много чему, Глишић је једна ретко бескомпромисна особа – још ређа по томе што је његова бескомпромисност далеко од сваке озлојеђености и цинизма. Но, упркос свом „џентлменском“ држању, његов став је несумњиво изричит и непопустљив, а његова личност „чврсто устројена“ и „оштро избрушена“ – што је приметно како у његовим мислима и усменим излагањима, тако и у његовој поезији и политичком ангажману у целини. Глишић је директан и бескомпромисан и у својој поезији. Она не поетизује живот, већ га своди на темељне савремене, друштвене, политичке и егзистенцијалне контрадикције, апорије, парадоксе. То је у исти мах и глас једне темељне апокалипсе, и глас будућности – а такав однос према реалности управо је оно што је оваквом „духу времена“ потребно. У сваком свом чину и наступу – у поезији, публицистици, јавном говорништву, као и конкретним политичким активностима – Ненад Глишић је ангажован, и то у најпозитивнијем смислу речи: а таква је и ова збирка његових текстова, састављена претежно од чланака објављених у левичарском интернет гласилу „Билтен“, у којој јасно долази до изражаја његова спремност да балканске политичке појаве назове правим именом и анализира их конкретно, директно, без зазирања и еуфемизама. Живот на рубовима капиталистичког „луксуза“ представљен је онакав какав је, у свој својој беди, корумпираности и безнађу.